Hoppa till huvudinnehållet

Proteinvaccin erbjuds till tveksamma

Publicerad:
Personer som av olika skäl avstått att vaccinera sig mot covid-19 med mRNA-vaccin ska nu kunna erbjudas det proteinbaserade Nuvaxovid. Arkivbild,
Personer som av olika skäl avstått att vaccinera sig mot covid-19 med mRNA-vaccin ska nu kunna erbjudas det proteinbaserade Nuvaxovid. Arkivbild, Foto: Johan Nilsson/TT

De som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 rekommenderas att erbjudas vaccinet Nuvaxovid, som tagits fram på traditionellt sätt, rapporterar Vetenskapsradion.

– Inte för att vi tror att det är något problem med mRNA-vaccinet, det är ett fantastiskt vaccin. Det är för att kunna ge ytterligare ett alternativ till de som är tveksamma av olika skäl, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till programmet.

De som redan fått två doser av mRNA-vaccin bör fortsätta med samma vaccin när det gäller tredje dosen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Regionerna rekommenderas i stället att låta de som inte vaccinerat sig, om de vill, få välja det proteinbaserade vaccinet från Novavax.

– Ja, i viss utsträckning hoppas vi att kunna få till det på det viset. Det gäller ju också att få till logistiken, säger Anders Tegnell.

Beatrice Nordensson / TT

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetFolkhälsomyndighetenSverigeTeknik och vetenskapVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.