MSB skickar utrustning till Ukraina

UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar bland annat en branddepå full med utrustning till Ukraina. Pressbild.
Foto: Per Larsson/Tjugofyra7/MSB
Ukraina har bett omvärlden om hjälp i samband med det spända säkerhetsläget i landet. Nu svarar Sverige som skickar ner brandutrustning samt nödboenden till flyktingar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Efter en förfrågan från Ukraina om internationell hjälp via EU:s civilskyddssamarbete har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslutat att skicka hjälp till landet, bland annat i form av utrustning för att släcka större bränder.

– MSB har bland annat bidragit till den ukrainska civilskyddsmekanismen i form av nödboende och annat material till flyktingar som befinner sig i landet. Vi kommer också att bidra med en skogsbrandsdepå, säger Maria Bergstrand, chef för enheten operativ samordning och inriktning vid MSB, till radion.

Brandskydd kan bli högaktuellt vid eventuella militära strider, och en skogsbrandsdepå består av tre containrar utrustade med:

* Mindre elverk.

* En sexhjuling med släp och slangupprullare.

* Motorsågar.

* Pumpar.

* Vattensprutor och vattenspridare.

* Flera kilometer brandslang.

Sverige har totalt 24 skogsbrandsdepåer, de flesta utplacerade i landet och några vid MSB:s centrallager i Kristinehamn. Myndigheten har bedömt att Sverige kan avvara en depå och ändå bevara beredskapen inför eventuella skogsbränder i sommar.

Johanna Engman / TT

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.