Västanå teater fyller 50 år i år och firar med jubileumsföreställningen En saga om en saga. Nu är det klart vem som ska göra huvudrollen som Selma Lagerlöf.
– Det kommer att bli arbetsamt, men jag ser fram emot det!
Marika Lindström spelar Selma Lagerlöf i En saga om en saga, som beskrivs som en sprakande kavalkadföreställning, specialskriven av regissören och Västanås konstnärliga ledare Leif Stinnerbom.
Han tycker att Marika Lindström är den rätta att förvalta rollen som Selma Lagerlöf, inte minst för att lyfta fram författarens humoristiska sida.
– Marika är en karaktärsskådespelare och har mycket humor. Hon kan vara humoristisk på ett väldigt subtilt och nedtaget sätt. Jag tycker att Selma Lagerlöf oförskyllt blivit betraktad som tråkig och humorfri. När man läser hennes brev märker man att det var hon absolut inte, men hon var väldigt subtil och alla uppfattade nog inte undertonerna, säger han.
Marika Lindström håller med:
– Hon var väldigt modern, det hoppas jag ska framgå i sommar, och rolig – och klurig!
Nästan värmlänning
Leif Stinnerbom vill också att Selma Lagerlöf ska prata värmländska på scenen och där har Marika Lindström en stor fördel.
– Det kan jag om det behövs!
Hon är nämligen så gott som värmlänning: född i Jokkmokk visserligen, men familjen flyttade till Kil när hon var liten och hon gick gymnasiet i Karlstad. Somrarna tillbringar hon sedan länge i Värmland.
– Vi har sommarställe neråt Fryksta till så jag är ju hemma där. Det är ett sommarställe vi övertagit efter föräldrarna, berättar hon.
Tv-serier, film och teater
Marika Lindström har arbetat länge på Stockholms stadsteater, men har också verkat vid Dramaten. Hon har även setts i tv-serier som Lösa förbindelser (1985) och Varuhuset (1987–1988) och hade en roll i Colin Nutleys film Sprängaren (2001).
Hennes och Leif Stinnerboms vägar har korsats tidigare. De har arbetat ihop både på Stadsteatern och i teaterladan, där hon fick pris för rollen som Mor Åse i Peer Gynt.
Ändå tvekade Leif Stinnerbom innan han vågade fråga henne, fast han så gärna ville ha henne som Selma i sommar:
Vågade fråga till slut
– Jag tänkte att hon kommer aldrig att tacka ja, men sedan kom jag på att jag kan ju inte både fråga och svara själv åt henne. Så jag ringde och till min förvåning tackade hon ja och det är vi överlyckliga för!
– Jag kan inte låta bli! säger Marika Lindström.
Hon berättar att hon normalt sett gärna är ledig om somrarna. Att hon är redo att offra sommaren 2022 på arbete sammanfattar hon med ett ord: ”sammanhanget”.
Hon vidareutvecklar det:
– Jag är ganska välbekant med Västanå teater. Vi ser ju varje sommar det de gör, så vi har sett allt de gjort i flera år. Jag har jobbat där också, och varit med i en uppsättning och jag tycker väldigt mycket om det här gänget. Jag tycker att de gör jättefin teater och jag tycker mycket om Selma Lagerlöf dessutom.
Hon har just avslutat den spelperiod hon varit inne i på Stadsteatern och den 1 april börjar arbetet på Västanå.
– Det kommer att bli arbetsamt, men jag ser fram emot det, säger hon.
Selma tillbaka på scenen
Selma Lagerlöf har alltid varit en kär källa för Västanå, men det är inte så ofta som Selma själv blivit en roll i spelet. Senast var i Bannlyst, då Anki Larsson gestaltade Selma.
Nu är det dags igen och Marika Lindströms Selma Lagerlöf kommer att föra in aspekter om berättande, Värmland, musiken och det stora teaterintresse som författaren hade.
Leif Stinnerbom har i manuset vävt ihop flera av Selma Lagerlöfs berättelser som Västanå satt upp tidigare, bland annat Kejsarn av Portugallien, Gösta Berlings saga och Nils Holgersson. Titeln ”En saga om en saga” är lånad från Selma själv, som skrev en novell med detta namn.
– Vi har lånat titeln för att den lika gärna kan syfta på Västanå Teaters femtioåriga saga, som är lika osannolik som berättelsen om fantasins jättebin som Selma låter flyga in i bikupor av helt vanlig storlek, säger Leif Stinnerbom.
Några bin blir det troligen inte på scenen i sommar, men han lovar ett stort antal djur.
”En saga om en saga” har premiär i Berättarladan, Rottneros, den 25 juni.
Hela listan klar
Här är hela listan på de medverkande skådespelarna och dansarna: Marika Lindström, Daniel Lindman Agorander, Hanna Kulle, Josef Säterhagen, Margit Myhr, Björn Söderbäck, Brigitte Halldis Hegge Blomlie, Håkon Håvelsrud Odden, Britt-Inger Ekelund, Ulf-Arne Johannessen/Jon Bugge Mariussen och Karu Wallin.
Musiker: Niklas Bertilsson, Thomas Eriksson, Anna Karlsson, Klas-Anders Haglund, Anna Rubinsztein.
Fakta
Västanå Teater
Västanå Teater är sedan 2009 Värmlands regionteater som besöks av cirka 30000 personer årligen. Teaterns ursprung var en fri teatergrupp som startade 1972.
Västanå Teater spelar över 50 föreställningar varje sommar på Stora scenen i Berättarladan i Sunne. Sedan hösten 2019 spelas även skolföreställningar och vinterföreställningar på teaterns nya vinterbonade scen Loftet. Teatern har också barn- och ungdomsverksamhet Unga Västanå sedan några år tillbaka.
Konstnärlig ledare är Leif Stinnerbom.