Hoppa till huvudinnehållet

Stor sammanställning: Så mycket kostar det att börja med olika idrotter

Publicerad:
Degerfors skytteförenings Isak Lundell, Karlskoga handbollsklubbs Elias Karlsson och Karlskoga friidrotts Elisa Östin – tre duktiga ungdomsidrottare i 0586-området.
Degerfors skytteförenings Isak Lundell, Karlskoga handbollsklubbs Elias Karlsson och Karlskoga friidrotts Elisa Östin – tre duktiga ungdomsidrottare i 0586-området. Foto: Dennis Pavlovic

Har du ett barn som vill börja med en idrott? Eller är du rent av ett barn som vill börja med en idrott? Sportredaktionen har här sammanställt vad som krävs för att börja med olika idrotter i form av kostnader och utrustning.

AMERIKANSK FOTBOLL

Föreningens namn: Karlskoga Wolves.

Antal medlemmar: Vi har nyligen återstartat ungdomsverksamheten efter coronatiderna. Vi har cirka 15 aktiva barn och ungdomar för närvarande.

Eventuell medlemsavgift: 200 kronor.

Terminsavgift: Vi har en stegrande avgift för deltagande i seriespel. U13:500 kronor,U15: 700 kronor och U17: 1 000 kronor.

Utrustning: Ett paket med axelskydd, hjälm och byxskydd kostar cirka 2 500 kronor för en U13-spelare. Vi hyr ut skydd för 500 kronor per säsong så länge lagret räcker och uppmuntrar spelarna att sälja sin utrustning vidare när de har vuxit ur den. Före elva års ålder används inga skydd.

BADMINTON

Föreningens namn: Karlskoga badmintonklubb

Antal medlemmar: I nuläget 60.

Eventuell medlemsavgift: 100 kronor per år.

Terminsavgift: 600 kronor.

Utrustning: För nybörjare krävs ett par gymnastikskor som inte färgar av sig på golvet. Racketar finns att låna från klubben om man inte har eget. Föreningen har inte några bytesdagar. Klubben vänder sig till barn från 8 år.

BASEBOLL

Föreningens namn: Karlskoga Bats Baseboll.

Antal medlemmar: Cirka 100.

Eventuell medlemsavgift: 200 kronor per år.

Terminsavgift: 300 kronor per år (150 kronor per termin).

Utrustning: Inga krav på utrustning, allt finns att låna. Så småningom vill ändå spelare köpa en egen basebollhandske som kostar cirka 400 kronor och uppåt. Vi har en Facebookgrupp där medlemmar kan byta, sälja och låna utrustning.

Gustav Öijen, U15-spelare i basebollklubben Karlskoga Bats förra säsongen.
Gustav Öijen, U15-spelare i basebollklubben Karlskoga Bats förra säsongen. Foto: Daniel Lindkvist

BASKET

Föreningens namn: KFUM Karlskoga.

Antal medlemmar: Cirka 50.

Terminsavgift: Från 300 kronor per termin för bara träning. 500 kronor per termin och uppåt för seriespel. Avgiften styrs av vad licenser och seriespel kostar för de olika lagen. För äldre spelare kan det bli upp till 1 000 kronor per termin.

Utrustning: Basketskor som ligger mellan 1 000 och 1 800 kronor.

BORDTENNIS

Föreningens namn: Björkborns GoIF.

Antal medlemmar: Mellan 70 och 80.

Eventuell medlemsavgift: 300 kronor per säsong för barn och ungdomar. 500 kronor för seniorer. Ingen termingsavgift för träning tillkommer.

Utrustning: Träningskläder, skor och ett racket. Racketar finns för ett par hundralappar, men kan också kosta tusentals kronor. Vi har ett fåtal enklare racketar för utlåning, men rekommenderar att man köper ett eget.

BOWLING

Föreningens namn: BK Nobel.

Antal medlemmar: 55.

Eventuell medlemsavgift: 200 kronor, ungdom/junior med licens 850 per år, månadsavgift träning 350.

Utrustning: Utrustning finns i hallen att låna till att börja med.

BOXNING

Föreningens namn: BK Avance.

Antal medlemmar: 100.

Eventuell medlemsavgift: 150 kronor per år.

Terminsavgift: Nybörjare 300 kronor per termin. Upp till 16 år: 400 kronor, upp till 25 år: 500 kronor,över 25 år: 600 kronor.

Utrustning: Inneskor och egen vattenflaska. Vi har boxningshandskar för utlåning, men vi ser gärna att man har sina egna. Hjälmar finns att låna för sparring. Tandskydd och lindor finns att köpa hos oss. Boxningshandskar från 400 kronor (mindre utbud hos oss). Boxningsskor från 700 kronor (inget vi har i lager). Vattenflaska finns att köpa. Vi har inte haft några bytesdagar ännu.

BROTTNING

Föreningens namn: Karlskoga brottarklubb.

Antal medlemmar: Cirka 30.

Eventuell medlemsavgift: 200 kronor per säsong och det tillkommer en deltagaravgift på 500 kronor.

Utrustning: Inneskor, helst brottarskor (500–1 300 kronor). Vi har en del begagnade skor som nya barn kan få låna innan de vet om de vill fortsätta.

BÅGSKYTTE

Föreningens namn: Bågskytteklubben Fjädern

Antal medlemmar: 20 stycken.

Eventuell medlemsavgift: Medlemsavgift per kalenderår. Född 2007 eller senare (minst sju år): 300 kronor, född 2006 eller tidigare: 600 kronor, familjemedlemskap: 1 000 kronor.

Terminsavgift: Ingen extra terminsavgift.

Utrustning: Vi har bågskytteutrustning för alla åldrar som vi lånar ut för träning och tävling. Stråhallen kräver skor för inomhusbruk. Vill man så småningom skaffa egen utrustning så hjälper vi till med urval och trimning.

BUDO

Föreningens namn: Karlskoga Budoklubb.

Antal medlemmar: Vi är fyra sektioner. Judo, Brasiliansk Jiu-Jitsu, Yagyu Shingan Ryu (ej för barn) och självförsvar (Ju Shin Jutsu). Vi är i dagsläget cirka 80 medlemmar totalt.

Eventuell terminsavgift: Vår terminsavgift inklusive medlemsavgift för en sjuåring är 300 kronor.

Utrustning: När man börjar behöver man ingen speciell utrustning. Så småningom behöver man en oöm dräkt, som kostar cirka 500 kronor. Dräkter finns för utlåning. Vi har inte bytesdagar, men planerar försäljning av begagnade dräkter.

ENDURO

Föreningens namn: Karlskoga enduroklubb.

Antal medlemmar: Cirka 300 aktiva medlemmar varav 30 är barn och ungdomar.

Eventuell medlemsavgift: 800 kronor för vuxen och 300 för barn och ungdomar för ett år. Då får man tillgång till alla banor och barn- och ungdomsträning en gång i veckan. Ingen terminsavgift.

Utrustning: Du behöver ha din egen utrustning så som motorcykel, hjälm, stövlar, handskar och rygg samt bröstskydd. Du kan komma i gång mellan 15 000–20 000 begagnat. Ingen utrustning finns att låna.

FOTBOLL

Föreningens namn: Granbergsdals IF.

Antal medlemmar: Cirka 200.

Eventuell medlemsavgift: 150 kronor aktiv medlem, 100 kronor stödjande medlem, 300 kronor familjmedlemskap.

Terminsavgift: 600 kronor ungdom och 800 kronor senior.

Utrustning: Deltagarna bekostar sin egen utrustning.

Granbergsdals IF bedriver ungdomsfotboll sedan några år tillbaka.
Granbergsdals IF bedriver ungdomsfotboll sedan några år tillbaka. Foto: Dennis Pavlovic

Föreningens namn: Degerfors IF.

Antal medlemmar: 1 800.

Eventuell medlemsavgift: 365 kronor per år, 700 för familj.

Terminsavgift: Träningsavgift 15–19 år (elvamannafotboll): 1000 kronor, 13–14 år (niomanna): 900 kronor, 10–12 år (sjumanna): 700 kronor, 8–9 år (femmanna): 500 kronor, 6–7 år (tremanna): 0 kronor.

Utrustning: Spelaren bekostar fotbollsskor och benskydd. Det finns möjlighet att köpa begagnade skor via vår Facebookgrupp. Alla ungdomsspelare (7–15 år) samt alla spelare i future team-laget (16–18 år) erhåller ett träningskit (t-shirt, shorts, overallbyxa, overalltröja, träningsväska) till kraftigt subventionerat pris.

Föreningens namn: KB Karlskoga.

Antal medlemmar: 433.

Eventuell medlemsavgift: 300 kronor (500 för familj).

Terminsavgift: 700–1 000 kronor per år beroende på ålder.

Utrustning: Fotbollsskor och benskydd (500–4 000 kronor). Klubben står för träningstider, utrustning som bollar och västar med mera, sjukvårdsmateriel, ledarutbildningar, lokalhyror, försäkringar, licenser.

Föreningens namn: RIK Karlskoga.

Antal medlemmar: 239.

Eventuell medlemsavgift: 500 kronor, familj 800 kronor.

Deltagaravgift: Nivå 2: 450 kronor för poolspel (5 mot 5), nivå 3: 500 kronor för deltagare i 7 mot 7, nivå 4: 550 kronor för deltagare i 9 mot 9, nivå 5: 600 kronor för deltagare i 11 mot 11, nivå 6: 650 kronor för deltagare i F17 eller motsvarande, nivå 7: 850 kronor för divisionsserie.

Utrustning: Spelare i A-truppen får träningskläder och bidrag till viss personlig träningsutrustning. Träningskläder får spelare i övriga lag stå för själva.

Föreningens namn: Åtorps IF.

Antal medlemmar: Mellan 130 och 150.

Eventuell medlemsavgift: 300 kronor för stödmedlem och ungdom till och med 15 år. 500 för ungdom mellan 16 och 18. 600 för aktiva medlemmar och för familj oavsett antal barn.

Terminsavgift: Har inga avgifter förutom medlemsavgift.

Utrustning: Föreningen står för matchkläder och all annan typ av utrustning för att klara matchspel och träning. I princip måste de enbart köpa fotbollsskor och träningskläder själva.

FRIIDROTT

Föreningens namn: Karlskoga Friidrott.

Antal medlemmar: Cirka 100 aktiva medlemmar.

Eventuell medlemsavgift: 1000 kronor (hela familjen blir medlem).

Terminsavgift: Ingår i medlemsavgiften.

Utrustning: Träningskläder och skor krävs. Spikskor är inte ett krav, men underlättar vid tävlingarna. Kostnaden varierar, från 400–1 500 kronor. Vi har skor i klubben som lånas ut vid både träning och tävlingar vid behov. Annars så köps och säljs kläder och skor via vår interna grupp på Facebook.

Karlskoga friidrotts Elisa Östin lämnade alla konkurrenter på efterkälken under Nobelspelen 2021.
Karlskoga friidrotts Elisa Östin lämnade alla konkurrenter på efterkälken under Nobelspelen 2021. Foto: Tomas Nilsson

GOLF

Föreningens namn: Degerfors Golf.

Antal medlemmar: I och med att vi är ett AB har vi inga medlemmar, men våra aktiva brukar kallas detta för att underlätta och vi har 482 aktiva.

Eventuell medlemsavgift: Upp till 15 år är medlemsavgiften 550 kr (år). För att gå ut på golfbanan krävs att man har Grönt Kort (ett slags körkort för golf). Degerfors Golf erbjuder helgkurser där det ingår åtta timmar praktiskt utbildning och två timmar praktisk teori. Priset för denna utbildning är 1 750 kronor (upp till 15 år) och då ingår ett även "medlemskap"/ en årsavgift i priset. Vill man delta på juniorträningarna är priset 500 kronor för 14 gånger. Träningarna pågår i en timme. Om du som sjuåring har Grönt kort är årsavgift (medlemsavgift) inklusive träning för ett helt år 1050 kronor och du får spela hur många gånger på golfbanan som du vill.

Utrustning: Degerfors Golf har utrustning för utlåning, men det bästa är om man har egen.

Föreningens namn: Karlskoga golfklubb.

Antal medlemmar: 1 687.

Eventuell medlemsavgift: 10 år, 1 495 kronor inklusive Grönt Kort-kurs. Därefter 2 150 kronor per år när man tagit grönt kort och får tillgång till 18-hålsbanan.

Terminsavgift: Kostnadsfri träning en gång i veckan mellan 4 och 9 år. 10-21 år 700 kronor för träning en dag i veckan hela säsongen.

Utrustning: Nybörjarset från drygt 1 000 kr. Utrustning finns att låna på klubben. Vi har inga bytardagar.

GYMNASTIK

Föreningens namn: Bofors Gymnastikförening.

Antal medlemmar: 625 medlemmar varav 425 i våra barn- och ungdomsverksamheter.

Eventuell medlemsavgift: 100 kronor per år.

Terminsavgift: 400–700 kronor per termin beroende på hur många timmar i veckan man vill träna. En timme kostar 400 kronor. Tränar man fyra timmar eller mer i veckan betalar man 700 kronor som är max. Till detta tillkommer en licensavgift som bland annat innehåller försäkring samt möjlighet att tävla.

Utrustning: Vill man vara med och tävla krävs tävlingsdräkt, annars går det bra med tights/shorts och tröja/linne. Några använder gymnastikskor. När man vuxit ur sin dräkt eller slutar finns möjligheten att sälja sin dräkt till någon annan gymnast via föreningen.

HANDBOLL

Föreningens namn: Karlskoga Handbollsklubb.

Antal medlemmar: Cirka 55 aktiva.

Eventuell medlemsavgift: 200 kronor för barn och ungdomar för träningsperioden september-maj. Ingen terminsavgift.

Utrustning: Vanliga gymnastikkläder.

Målfarlige Elias Karlsson är en av ungdomsspelarna i Karlskoga Handbollsklubb.
Målfarlige Elias Karlsson är en av ungdomsspelarna i Karlskoga Handbollsklubb. Foto: Dennis Pavlovic

ISHOCKEY

Föreningens namn: BIK Karlskoga Ungdom.

Antal medlemmar: Cirka 260.

Medlemsavgift: 250 kronor.

Säsongsavgift: Stiger med åldern, men 600 kronor för nybörjare (5–8 år). Start i september (Tre Kronors Hockeyskola) med gratis prova på till i början av december, då vi har inskrivning.

Utrustning: I Tre Kronors Hockeyskola räcker skridskor, klubba, godkänd hjälm och halsskydd men de flesta har snabbt hel utrustning av självbevarelsedrift. Vi har cirka 10 stycken hela utrustningar för ålder 5–8 år för utlåning plus lite ströskydd. Kostnaden beror på nivån på utrustning. Ett fullt nybörjarkit går på 1 700 kronor, men det finns även mycket begagnat och vi hade bytardagar i början av säsongerna innan covid. Även fritidsbanken har mycket skydd för utlåning.

INNEBANDY

Föreningens namn: Degerfors innebandyklubb.

Antal medlemmar: 175.

Eventuell medlemsavgift: 150 kronor.

Terminsavgift: Senior totalt 1500 kronor inklusive 150 kronor medlemsavgift. Ungdomar 800 kronor inklusive 150 kronor medlemsavgift. Barn 500 kronor inklusive 150 kronor medlemsavgift. Fredagsbandy gratis och knattebandy gratis.

Utrustning: Deltagarna köper sin egen klubba (cirka 500–1500 kronor), har egna träningskläder och skor. Klubben står för matchkläder.

Föreningens namn: Karlskoga innebandyförening.

Antal medlemmar: 330 medlemmar.

Eventuell medlemsavgift: 100 kronor för aktiva spelare.

Terminsavgift: Träningsavgift för en sjuåring är 250 kronor för en säsong.

Utrustning: Man behöver klubba, skyddsglasögon utöver gympakläder och skor för innegympa. Vi har den utrustning att låna ut när man lär sig spela i vad vi kallar för innebandyskola för 6-7-åringar. Utrustningen klubba plus skyddsglasögon hamnar kring 700 kronor för en sjuåring.

LÄNGDSKIDOR

Föreningens namn: Granbergsdals IF.

Antal medlemmar: 200.

Eventuell medlemsavgift: 150 kronor aktiv medlem, 100 stödmedlem och 300 familjemedlemskap.

Terminsavgift: 600 kronor ungdom, 800 senior.

Utrustning: Det är bra om man har utrustning både för klassiskt och skate. Klassiska skidor finns i olika utföranden, både att valla och vallningsfria. Det finns paket som innehåller skidor, pjäxor och stavar. Dessa börjar på cirka 2 500 kronor nypris och begagnat runt 1 000 kronor. Klubben har utrustning att låna och medlemmarna är bra på att köpa, låna och ärva sinsemellan.

MOTORSPORT

Föreningens namn: Degerfors motorklubb.

Antal medlemmar: Strax över 300.

Eventuell medlemsavgift: 1 000 kronor per år.

Eventuell terminsavgift: Ingen.

Utrustning: Nödvändig utrustning är en mc samt skydd. Kostnad för uppstart är uppskattningsvis minst 15 000 kronor. Beroende på om allt köps begagnat eller nytt.

ORIENTERING

Föreningens namn: OK Djerf.

Antal medlemmar: 225 varav 75 aktiva barn och ungdomar upp till 16 år.

Eventuell medlemsavgift: 150 kronor upp till 20 år.

Terminsavgift: Ingen avgift för träningsverksamheten. Från 11 upp till 20 år betalar man maximalt 300 kronor per år för tävlingar.

Utrustning: Finns att låna (första två åren) för de som börjar, det vill säga kompass och ”SI-pinne” för elektronisk stämpling. Många väljer att köpa klubbtröja för 150 kronor att springa i. Även längre fram är kostnaden för utrustning låg. Egen kompass kostar 400–900 och SI-pinnar 350–750. Båda kan användas många år. Speciella orienteringsskor gör skillnad först från 11–12 år och gör stor skillnad från 13-årsåldern. Kostnadsnivå som vanliga löparskor. Pannlampa för nattorientering kostar 1 000–4 000 kr.

Orienteringsklubben Djerf har 225 medlemmar varav 75 barn- och ungdomar upp till 16 år.
Orienteringsklubben Djerf har 225 medlemmar varav 75 barn- och ungdomar upp till 16 år. Foto: OK Djerf

Föreningens namn: Degerfors orienteringsklubb.

Antal medlemmar: Cirka 115.

Eventuell medlemsavgift: Ungdom (upp till 20 år): 200 kronor per år, över 21: 300 kronor, familjmedlemskap: 500 kronor. Ingen termingsavgift tillkommer.

Utrustning: Vanliga gymnastikkläder och skor. Kompasser och sportident-pinnar finns att låna för ungdomar. Urväxta tävlingströjor brukar ges till ungdomar. Vill man tävla mer och satsa så köper de flesta dobbskor (450–2 000 kronor), egen kompass (cirka 500 kronor), sportident-pinne (cirka 700 kronor) och tävlingsblus (150–800 kronor).

RIDSPORT

Föreningens namn: Karlskoga ridklubb

Antal medlemmar: Cirka 200 kronor i åldrarna 3 till nästan 80 år

Eventuell medlemsavgift: 350 kronor för junior, 450 för senior.

Terminsavgift: Att rida varje vecka innebär en månadskostnad mellan 972 och 1215 kronor beroende på om man är junior eller senior. Man kan rida varannan vecka eller ta flera lektioner. Det finns lite olika specialgrupper som man kan delta i. Vi arrangerar utöver detta även lite kurser i olika ridmoment. Det är många som menar att ridning är dyrt. Visst kostar det, men i priset ingår ju alla omkostnader vi har för att hålla hästar och ha personal anställd. Försäkringar, utrustning till alla hästar, hö och kraftfoder varje dag, nya skor på alla hästar var sjätte vecka, veterinärkostnader, spån till boxarna, lön till instruktören och så vidare i all oändlighet. Det är en kamp för många ridskolor i Sverige att få ihop ekonomin i strävan att hålla ridpriserna nere så gott vi kan.

Utrustning: När man börjar rida behöver man ha en sko med klack, ett par byxor som varken är hala eller obekväma och en tröja utan luva och snoddar. På ridskolan finns hjälm och väst att låna. När man har ridit ett tag kommer man att inse att den utrustning som är framtagen: ridbyxor, ridstövlar, handskar och så vidare faktiskt fyller sin funktion. Du kan lägga precis hur mycket pengar som helst på din egen utrustning om du vill, men det finns alltid billigare varianter som fungerar utmärkt. Ridningen är ju överlag en sport med många saker. När du köper din egen häst inser du att utbudet är helt galet. Alla dessa prylar behövs verkligen inte, det gäller att lära sig att hitta i djungeln och fundera på vad som faktiskt gör tillvaron för dig och hästen bättre.

SIMNING

Föreningens namn: Karlskoga Simförening.

Antal medlemmar: 639 medlemmar.

Eventuell medlemsavgift: 100 kronor per år.

Terminsavgift: Kan variera. 600 kronor för simskola, 700 kronor för teknikgrupper och 800 kronor för tävlingsgrupper.

Utrustning: Nödvändig utrustning är badkläder och glasögon. Vi har glasögon som vi kan låna ut.

SPORTSKYTTE

Föreningens namn: Degerfors Skytteförening.

Antal medlemmar: Cirka 90 medlemmar.

Eventuell medlemsavgift: Junior 100 kronor per år, senior 150 kronor per år.

Terminsavgift: Träningsavgift på 20 kronor per träningstillfälle.

Utrustning: Gevär (cirka 15 000 kronor), hörselskydd (100 kronor), ammunition (100 kronor för 500 skott). När skytten blir mer säker och tekniken börjar få mer betydelse för resultaten så behövs också skyttejacka (cirka 1 000 kronor). Föreningen står för lånevapen, hörselskydd och ammunition i träningsavgiften för 20 kronor så att man inte behöver ta den kostnaden själv. Vi har även skyttejackor i allehanda storlekar som vi lånar ut till våra medlemmar under träningarna.

Sportskyttelöftet Isak Lundell, som vann SM-guld åt Degerfors Skytteförening 2020, närmast i bild.
Sportskyttelöftet Isak Lundell, som vann SM-guld åt Degerfors Skytteförening 2020, närmast i bild. Foto: Dennis Pavlovic

TENNIS

Föreningens namn: Bofors Tennisklubb.

Antal medlemmar: 125.

Eventuell medlemsavgift: 125 kronor per år för ungdom, 200 kronor för vuxen.

Terminsavgift: 1 000 kronor per halvår.

Utrustning: Inomhusskor, träningskläder och racket. Racketar finns att låna. Köper man racket själv så kostar de runt 1 000–2 000 kronor.

Lisa Pettersson – löfte i Bofors tennisklubb.
Lisa Pettersson – löfte i Bofors tennisklubb. Foto: Rasmus Isaksson

VOLLEYBOLL

Föreningens namn: Degerfors Volleyklubb Orion.

Antal medlemmar: Cirka 100.

Eventuell medlemsavgift: 250 kronor.

Terminsavgift: Från 450 kronor.

Utrustning: Skor och kläder för inomhusbruk samt knäskydd.

Artikeltaggar

Sport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.