Hoppa till huvudinnehållet

Inga ryska eller belarusiska åkare i Vasaloppet

Publicerad:
Starten av Tjejvasan 30 km under lördagen.
Starten av Tjejvasan 30 km under lördagen. Foto: Ulf Palm/TT

Långloppscupen Ski classics kommer inte att tillåta åkare från Ryssland eller Belarus, det innebär att inga ryska eller belarusiska åkare får åka Vasaloppet.

"Tillsammans med övriga långloppsarrangörer har vi gemensamt fattat beslutet att inte tillåta ryskt deltagande i lopp i Vasaloppets vintervecka och resterande fem tävlingar som ingår i den internationella långloppscupen Visma Ski Classics den här säsongen", säger Johan Eriksson, vd på Vasaloppet i ett pressmeddelande.

Runt 90 ryska åkare är anmälda till något av Vasaloppen.

"Att inte tillåta ryskt eller belarusiskt deltagande i Vasaloppets vintervecka går helt i linje med de åtgärder vi ser kring idrotten just nu", säger Johan Eriksson.

De fem lopp som återstår av säsongen är, förutom Vasaloppet: Birkebeinerrennet i Norge, Årefjällsloppet, Reistadsløpet i Norge och Ylläs-Levi i Finland.

Den ryska åkare som ligger bäst till i Ski classics är Ermil Vokujev som ligger fyra i herrarnas sammandrag. Olga Tsareva är femma på damsidan.

Artikeltaggar

LängdskidåkningVasaloppet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.