Tågåkeriet i Bergslagen har fått ett nytt uppdrag. Det handlar om transporter av specialvirke från Karlskrona i söder till Kalix i norr. Ett uppdrag som är värt 20 miljoner kronor om året.
Struliga tider att vänta för tågtrafikenDet är Luxemburgägda CFL Cargo som har valt att kliva av uppdraget där Lars Yngström och hans Tågab nu tagit över ruljansen. Men det är ett uppdrag som inte är helt lätt att ta över.
– Vi måste hyra in ett lok av Railpool för att klara trafiken, berättar Lars Yngström.
Anledningen till det är att Botniabanan, som utgör en väsentlig del av sträckan, kräver ERTMS. Det är det nya signalsystemet som EU har beslutat ska vara standard. Det vanliga ACT-systemet bedöms inte vara tillräckligt, trots att det enligt Lars Yngström är minst lika bra.
– Men nu är det bestämt så i Bryssel och då får branschen rätta sig efter det, säger han.
ERTMS ska underlätta för trafik över nationsgränser så att man inte ska behöva byta lok mellan olika länder. I Norden har det inte varit något problem då alla använder ACT.
– För ERTMS har man valt att utgå från de länder som har lägst standard, säger Lars Yngström.
I korthet går systemet ut på att dagens signaler flyttar in från banan till lokhytten, vilket har sina fördelar. Men smakar det så kostar det.
Kostsamt system
Enligt Trafikverkets hemsida ska införandet kosta 30 miljarder svenska kronor, men Lars Yngström menar att det rör sig om betydligt större summor:
– Det är uppe i 50 miljarder kronor vid det här laget.
Trafikverket har dock satt ner foten och ERTMS ska vara på plats 2029, men finansieringen är inte klar. Det pågår ett arbete där bland andra Tågab och Hector Rail har varit studieobjekt. En slutsats som dras är att järnvägsbranschen inte har ekonomi att införa det.
– I Norge har staten sagt att man går in och bekostar systemet, säger Lars Yngström.
I brist på egna lok med ERTMS hyr alltså Tågab ett lok på den europeiska marknaden för att klara det nya uppdraget. Lars Yngström talar entusiastiskt om de möjligheter som öppnar sig:
– Nu kan vi leverera rundvirke till ett antal destinationer längs Norrlandskusten som tidigare har varit stängda för oss. Det är Metsä Board, Modo och SCA för att nämna några.
Hyr av Björn Ulveaus
Loket som hyrs in har dessutom ytterligare en finess som saknas på Tågabs övriga lok, något som kallas last mile. Lars Yngström förklarar att det är en dieselmotor på 230 kilowatt som gör att tåget kan köras kortare sträckor som inte är elektrifierade. Ett lokalt exempel är att ta sig till hamnområdet här i Kristinehamn.
– Fast med last mile får vi köra med tio kilometer i timmen i stället för 120, säger Lars Yngström.
Det nya uppdraget har också medfört att Tågabs lokförare har fått sätta sig på skolbänken igen för att lära sig det nya loket och ERTMS.
– Men vi har även beställt ett svenskt Rc4-lok som vi ska hyra av Nordic Refinance, där Björn Ulveaus är en av delägarna. Det loket levereras till oss i september, avslutar Lars Yngström.