Hoppa till huvudinnehållet

Sverigefinnarnas dag firades på vård- och omsorgsboendena

Publicerad:
Bland annat serverades finsk potatis- och korvsoppa.
Bland annat serverades finsk potatis- och korvsoppa. Foto: Ehmma Azizi

Sverigefinnarnas dag den 24 februari firades med finsk sång och musik på samtliga 36 enheter på Lötängen, Torpdalen, Saxlyckan, Björkliden, Skranta Viljabo och Gammelro i Karlskoga.

Lötängens finska enhet hade karaoke och på Skranta sjöng Nutid, bestående av Jens Skoglund och Nina Bäckman, visor med verser på både finska och svenska. Givetvis sjöngs nationalsången Maamme och den åländska visan vem kan segla, Kostervalsen samt Levanpolka.

Till lunch serverades traditionell finsk potatis och korvsoppa med desserten Ålandspannkaka, grädde och plommonkompott.

17 enheter

– Vi har uppmärksammat finska måltider och tillbehör lite extra i år och kommer fortsätta med det i vår samverkan med centralköket. Varje enhet har dessutom fått pynt av den finska förvaltningen som personalen med hyresgästerna har dekorerat och dukat på kreativt vis, berättar aktivitetssamordnare Nina Bäckman i ett pressmeddelande.

Uno Nilsson och Ingrid Karlsson
Uno Nilsson och Ingrid Karlsson Foto: Nina Bäckman

Det var även information kring varför man uppmärksammar den finska kulturen i kommunen. Man har planerat flera event som bland annat detta inför ett tioårsjubileum som finsk förvaltningskommun. På vård- och omsorgsboendena är det 17 enheter där det bor Sverigefinländska hyresgäster och dessa enheter har också blivit bjudna på gräddtårta från Anne Åhgren på finska förvaltningen.

– Jag har i dagarna, som under de senaste åren, tillsammans med chefer gått igenom en hel del säkerhetstänk om hur vi kan samlas i grupper. Ute i samhället tycks livet se mer normalt ut som innan pandemin men inne på varje vård och omsorgsboende, VOBO, jobbar vi fortfarande hårt med säkerheten och kämpar med provtagningar. Men vi gör det utan att strypa kulturen och den viktiga gemenskapskänslan, avslutar hon i samma pressmeddelande.

Nutid bestående av Jens Skoglund och Nina Bäckman sjöng och spelade.
Nutid bestående av Jens Skoglund och Nina Bäckman sjöng och spelade. Foto: Cecilia Eskman

Artikeltaggar

FamiljKarlskogaNina BäckmanSverigefinnarnas dagVobo

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.