Hoppa till huvudinnehållet

Säkerhetssamordnaren uppmanar: ”Var källkritisk”

Publicerad:
Patrick Lundvall, säkerhetssamordnare på Karlskoga kommun tillsammans med kommunens kommunikationschef Anna Posth, uppmanar invånarna om att vara källkritiska.
Patrick Lundvall, säkerhetssamordnare på Karlskoga kommun tillsammans med kommunens kommunikationschef Anna Posth, uppmanar invånarna om att vara källkritiska.

Karlskoga kommun uppmanar nu invånarna till att vara källkritiska och vara försiktiga med vad man sprider för information, främst sådan som handlar om svensk säkerhet.

– Vi behöver nå ut till privatpersoner, säger Anna Posth, kommunikationschef på Karlskoga kommun.

På grund av oroligheterna i världen efter att Ryssland invaderade Ukraina, dyker många frågor om allmänna säkerhetsråd upp.

Karlskoga kommun har nu uppdaterat sin hemsida om var man kan hitta viktig information och vad man ska tänka på när det kommer till allmän säkerhet.

– Vi behöver öka medvetenheten bland invånarna. Vi vill inte skapa större oro utan snarare tvärtom. Vi vill visa invånarna var de kan få svar på sina frågor, säger Anna Posth, och fortsätter.

– Vi bor ju faktiskt i Karlskoga och vi behöver vara medvetna om vad det innebär.

Kommunen uppmanar

Karlskoga kommun uppmanar nu invånarna till att vara noggranna med att vara källkritiska och veta vad för information man kan sprida och inte.

– Det är otroligt viktigt att veta hur man ska hantera information, man får till exempel inte sprida information om det svenska försvaret på exempelvis sociala medier, berättar Patrick Lundvall, säkerhetssamordnare på Karlskoga kommun.

Anna Posth menar att det inte bara handlar om hur vuxna personer ska hantera information utan också hur man hjälper barnen att förstå informationen de tar del av.

– Det är viktigt att veta hur man ska besvara deras frågor och funderingar. Barn uppfattar mer än vad man tror och då är det bra som vuxen att kunna prata med barnen så att de förstår.

Patrick Lundvall berättar att det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB), man ska vända sig till om man har frågor.

– Man får komma till oss med frågor, men vi kommer då att främst att hänvisa till MSB:s hemsida. Det är där vi håller oss uppdaterade om vad det är som gäller.

En plan

Patrick Lundvall menar att det viktigaste nu är att se till att det finns en plan.

– Vi behöver en plan och i dagsläget arbetar vi hårt med att det ska finnas en i beredskap. Vi har börjat med att se till så att kommunens fastigheters skyddsrum är brukbara om det skulle behövas.

Patrick Lundvall som är ny i tjänsten som Karlskoga kommuns säkerhetssamordnare, avslutar med att berätta att han tror att man kommer att ändra på tankesättet om beredskap.

– Man har inte gått i de här tankarna innan. Men jag tror att beredskap är något man kommer att lyfta allt mer och som kommer att påverka sättet vi tänker kring ämnet under en lång tid framöver.

Läs också:

Samla ihop två miljoner kronor tillsammans med ossNu har MSB:s första hjälpsändning till Ukraina skickatsKarlskoga vill stå redo för flyktingström: ”Ser inte varför man skall vänta”

.

Artikeltaggar

Anna PosthFörsvarsmaktenKällkritikKarlskogaKrigMSBPatrick LundwallSamhälleSkyddsrumUkrainakriget

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.