Hoppa till huvudinnehållet

Många kämpade – men Hedlund var överlägsen av de lokala Vasaloppsåkarna

Publicerad:
Ica-handlaren Mikael Norling (överst till vänster), KB Karlskoga-profilen Armin Mustafic (nere till vänster) och Magnus Hedlund var tre av de lokala Vasaloppsåkarna.
Ica-handlaren Mikael Norling (överst till vänster), KB Karlskoga-profilen Armin Mustafic (nere till vänster) och Magnus Hedlund var tre av de lokala Vasaloppsåkarna. Foto: Kajsa Juslin/Privat

Mikael Norling och Armin Mustafic med flera kämpade tappert. Magnus Hedlund var dock bäst av de lokala Vasaloppsåkarna ännu en gång.

Mikael Norling, känd som Ica-handlare i Karlskoga, genomförde sitt första fullstora Vasalopp förra året.

– Innan dess hade jag åkt de olika Vasaloppsalternativen i tio års tid. Det har väl alltid varit en grej i vår familj och släkt. Vi har haft stuga i Sälen i 60 år. Det har blivit en och en annan mil i längdspåren, säger Norling.

– Det är ju en fantastisk upplevelse på många sätt. Vi stod ju längst bak med 17 000 framför oss. Det var häftigt på många sätt. Men det är jäkligt långt till Mora, brukar jag säga.

Klockan stannade på elva timmar, tio minuter och 42 sekunder i debuten förra året.

Norling, 59, krossade nu den tiden med 9:31.17 och en placering som nummer 8 899 totalt.

Vann ”Ica-duellen”

Norling var, framför allt, dryga timmen snabbare än Mattias Hjerpe som är butikschef på Ica Nära Kronhallen i Sandviken.

– Han sitter här bredvid nu och skrattar åt mig när vi pratar. Det känns ju riktigt bra då... Å andra sidan var vi flera som var med och körde i familjen. Det hjälpte mig.

Det går att se dig på Ica i dag, alltså?

– Ja för tusan, jag var på jobbet vid 07. Det kostar att ligga på topp, men kroppen mår bättre än väntat.

Armin Mustafic, 44-åringen som är en av KB Karlskogas största profiler, genomförde de klassiska nio milen på tiden 6:25.23 vilket gav totalplacering 3 717.

– Ska jag vara helt ärlig så jag att han Stephan på SVT (Wilson, tv-programmet Stephan på glid) skulle åka. ”Kan han så kan väl jag”... Nu har jag åkt fem år i rad, säger Mustafic med ett skratt.

– Efter sex mil kom krampkänningen i bröstmuskeln. Då börjar man fundera ”kommer det att gå det här?”. Men det gick ju bra, faktiskt. Jag hade önskat lite bättre skidor. Spåren var inte som de skulle, men man måste ju förtjäna lite bättre spår också.

Hedlund visade klassen

20 åkare angav Karlskoga som stad, sex åkare angav Degerfors och sökningar på Åtorp och Svartå gav varsin träff.

Överlägset snabbast av de lokala åkarna var ännu en gång Magnus Hedlund, som fyller 50 om en dryg månad och tävlar för Granbergsdals IF.

Hedlund genomförde sitt 32:a raka Vasalopp på 4:10.13, vilket räckte till en 257:e plats totalt.

Detta trots att han bestämde sig för att åka så sent som i mitten av januari.

– Jag vill ju ändå åka lite skidor när det blir vinter. Jag anmälde mig till ett ”vanligt långlopp” i mitten av januari och lyckades seeda in mig till elitledet då. Då blev det lite ”ja, ja – då ska jag nog åka ändå”, säger Hedlund.

– Det är en större procedur att åka Vasaloppet och jag har gjort det så många gånger. Jag var lite nöjd egentligen, men kommer man till elitledet blir allt mycket enklare. Med dom förutsättningarna får jag vara riktigt nöjd. Jag hade inte tränat så mycket och man börjar ju bli till åren.

Bästa lokala damåkare blev Degerforsbon Jenny Vessling, 49.

Vessling, som tävlar för Granbergsdals IF, genomförde loppet på sju timmar och 24 minuter.

Detta gav placering 432 bland damåkarna och 5 544 totalt.

Norrmannen Andreas Nygaard vann herrklassen på 3:32.18. Damvinnaren Astrid Öyre Slind, som också kommer från Norge, åkte in på 3:50.06.

Artikeltaggar

Armin MustaficLängdskidåkningMagnus HedlundMikael NorlingVasaloppet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.