Hoppa till huvudinnehållet

Moelvens nya fabrik kan hamna i Karlskoga

Publicerad:
Bilden är från Moelven Vänerply i Otterbäcken. Moelven kikar på att bygga en ny fabrik och en placering i Kristinehamn är ett av flera alternativ. Foto: Per Claesson

En ny fabrik som Moelven vill bygga, för att ta hand om sågspån, kan hamna i Kristinehamn. Men alternativen Edane och Karlskoga har en stark fördel och även Otterbäcken och Karlstad är aktuella alternativ.

Moelven investerar nu i sågverken i Karlskoga och Edane för att utöka kapaciteten. Mängden sågspån som skapas i dessa sågverk kommer därmed också att öka.

Därför tittar Moelven sedan en tid på att bygga en ny fabrik för att ta hand om denna biprodukt. Vad gäller platsen för en sådan ny fabrik tittar man på fem olika alternativ: Edane, Karlskoga, Karlstad, Kristinehamn och Otterbäcken.

Pelletsfabrik är en term som Moelven använder om den nya tänkta fabriken i sin ansökan om förhandsbesked om bygglov i Otterbäcken. Men enligt Mikael Axelsson, vd Moelven Wood, är det ännu inte bestämt vilken produkt som ska komma ut från fabriken som tar hand om sågspån.

– Pellets är ett alternativ, vi tittar även på andra lösningar, säger han.

Från sågverken kommer otorkat spån, men den nya fabriken kan även komma att ta hand om torrt spån från hyvlerier inom koncernen.

Mycket talar för att det blir Karlskoga eller Edane som man satsar vidare i. Det som talar för de alternativen är närheten till sågverken där större delen av råvaran produceras.

– Det är kanske de hetaste alternativen, Edane eller Karlskoga, säger Mikael Axelsson.

När kan då ett beslut om fabriken tas utifrån Moelvens efterforskningar?

– Det är sannolikt under första halvåret, säger Mikael Axelsson.

Läs också:

600 miljoner satsas på Moelvens sågverk: ”Vi är jättestolta och glada”

Artikeltaggar

KarlskogaKristinehamnMoelvenMoelven Valåsen ABNäringslivOtterbäckenValåsens sågverk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.