Hoppa till huvudinnehållet

Så ser vägen till SHL ut för BIK Karlskoga – efter allsvenskan

Publicerad:
Reporter Tomas Nilsson
Tomas Nilsson
tomas.nilsson@kt-kuriren.se
BIK Karlskoga-spelarna hoppas få jubla efter säsongens sista match, för i så fall har slutspelet vunnits och laget är klart för SHL. Från vänster på bilden: William Pethrus, ”Marco” Roy och Aleksi Rekonen.
BIK Karlskoga-spelarna hoppas få jubla efter säsongens sista match, för i så fall har slutspelet vunnits och laget är klart för SHL. Från vänster på bilden: William Pethrus, ”Marco” Roy och Aleksi Rekonen. Foto: Kajsa Juslin

BIK Karlskoga kommer efter grundserien att gå till slutspel. Vinnaren i det hockeyallsvenska slutspelet erövrar en plats i SHL till nästa säsong.

Här hjälper det levande uppslagsverket när det gäller hockey, BIK:s kanslichef P-A Johansson, till att förklara vad som händer när grundseriens 52 omgångar är färdigspelade.

Lag 1–6: Går direkt till kvartsfinal. BIK kommer sluta antingen tvåa, trea eller fyra i grundserien och, alltså, gå direkt till kvartsfinal.

Lag 7–10: Spelar Play in (åttondelsfinaler).

Lag 11–12: Har spelat färdigt för säsongen och har allsvensk status även nästa spelår.

Lag 13–14: Möts i Play Out (negativt kval) där vinnande lag spelar i allsvenskan även nästa säsong medan förlorande lag åker ner i hockeyettan och ersätts av vinnande lag i hockeyettans kvalserie.

Play Out (negativt kval): Avgörs i bäst av sju matcher. Det lag som slutar på 13:e plats, näst sist, har fördelen av en extra hemmamatch. Här är det en ändring jämfört med förra säsongen då det handlade om bäst av fem matcher. Det här berör inte BIK varför vi sammanfattar det väldigt kort.

Play In (åttondelsfinaler): Lag 7 möter lag 10, lag 8 möter lag 9. Det högst placerade laget i grundserien har fördelen av en extra hemmamatch. Här handlar det om bäst av tre matcher. De högst rankade lagen spelar så här: hemma-borta-hemma.

P-A Johansson.
P-A Johansson. Foto: Kajsa Juslin

Kvartsfinaler: Här handlar det om bäst av sju matcher, vilket det kommer att göra även i semifinalerna och finalen. Förra säsongen avgjordes kvartsfinalserierna i bäst av fem matcher. De fyra högst rankade lagen väljer motståndare: lag 5–6 och vinnarna från åttondelsfinalerna, utifrån tabellplacering i grundserien. Lag 1 till och med 4 kan, alltså, inte välja varandra. De högst rankade lagen spelar så här: hemma-hemma-borta-borta-hemma-borta-hemma. Det kommer vara två dagar mellan matcherna.

Kvartsfinalserierna börjar 24 respektive 25 mars. Lag 1 och 2 börjar 24 mars, lag 3 och 4 börjar 25 mars.

Semifinaler: Det högst rankade laget väljer motståndare bland lagen som rankas trea och fyra. Det näst högst rankade laget får därmed den motståndare som ”blir över”. De högst rankade lagen spelar så här: hemma-hemma-borta-borta-hemma-borta-hemma. Det kommer vara två dagar mellan matcherna.

Semifinalserierna börjar 8 respektive 9 april. Lag 1 börjar sin matchserie 8 april och lag 2 9 april.

Final: Det högst rankade laget spelar så här: hemma-hemma-borta-borta-hemma-borta-hemma. Det kommer vara två dagar mellan matcherna, förutom mellan femte och sjätte matchen då det handlar om tre dagar.

Finalserien börjar 23 april. Om det ”går” till sju matcher spelas den sista finalen 6 maj.

Hockeyallsvenska tabellen

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagHockeyallsvenskanIshockeyKarlskogaNobelhallenP-A JohanssonSHL

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.