Gömde sitt barn i Thailand – får fängelse

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
En kvinna döms till fängelse för grov egenmäktighet med barn efter att hon gömt sig i Thailand med sitt barn i två år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En kvinna i Karlstad döms till fängelse för att ha gömt sitt barn i flera år i Thailand, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Kvinnan försvann tillsammans med sitt barn i december 2019. Då hade hon och barnets pappa varit engagerade i en vårdnadstvist sedan barnet föddes – en tvist som pappan vunnit. Men innan tingsrättens beslut hann verkställas försvann kvinnan. Senare skulle det visa sig att hon befann sig i Thailand.

Först två år senare greps hon av thailändsk polis. Barnet, som är i förskoleåldern, återförenades med sin pappa och kvinnan åtalades. Enligt åklagaren hade hon även försökt lura till sig stora summor bidragspengar.

Nu har kvinnan dömts till ett år och tre månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn och grovt bidragsbrott. Hon ska betala 45 000 kronor i skadestånd till barnet och 25 000 kronor till barnets pappa.

Pappan har nu fått ensam vårdnad av barnet. Kvinnan har hela tiden förnekat brott.

– Jag var tvungen att skydda mitt barn, sa hon under rättegången, enligt NWT.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.