Hoppa till huvudinnehållet

Fängelse för köttjuv från Karlskoga

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se

Mannen, som är i 20-årsåldern, har under ett års tid stulit kött för stora summor pengar från butiker i länet, då ihop med en annan person. Polisen har hela tiden misstänkt att stölderna är organiserade och att det finns personer som köper upp köttet.

Nu har mannen dömts igen för nya stölder, den här gången handlar det mest om laxfiléer.

Mannen från Karlskoga dömdes den 4 februari för åtta fall av stöld av köttstölder ur butiker i länet. Mannen dömdes då till skyddstillsyn.

Den 8 februari greps mannen igen misstänkt för köttstöld på Ica Maxi i Eurostop i Örebro. Enligt åtalet stoppades mannen efter att han gått genom kassorna med kött för 4 827 kronor. Men åtalet han aldrig gå till rättegång. För den 21 februari greps mannen igen efter att ha stulit varor för 4 661 kronor från Coop Forum i Karlskoga. Den här gången häktades mannen.

Stal laxfiléer

Samtidigt fick man fram bevis på att mannen även hade varit på Coop i Kristinehamn och där stulit varor för 8 285 kronor.

På övervakningsfilmen från Kristinehamn syns att mannen fyllt tre shoppingväskor med laxfilé och lammkött som han enligt butikens säkerhetsansvarig ska ha stulit i butiken. En av kassarna ställde mannen inne i butiken. De andra två kassarna tog mannen med sig till ingångsspärren och lyfte över dem till en gallerkorg med varor som finns på utsidan. Därefter gick mannen ut genom kassorna. En kvinna som går in i butiken ser påsarna och kontaktar personal

Han har i förhör erkänt att tanken var att stjäla varorna, men ångrat sig. Mannen berättar att anledningen till att han tänkte ta varor är att han har en skuld till en person som han känner sig hotad av.

Tingsrätten skriver att även om mannen inte fick med sig varorna, så anser de att butiken förlorade sin besittning av varorna i och med att de lades i gallerkorgen på utsidan och att besittningen vid denna tidpunkt i stället övergick till mannen. Stölden är därför enligt tingsrätten fullbordad i och med att han lade varorna i korgen på utsidan.

Stal från Coop Forum

Den 25 februari är det dags igen. I Karlskoga ser personal på Coop forum hur mannen lämnar butiken med en kundvagn med svarta säckar. En ur personalen känner igen mannen och säger i förhör: "Vi vet att han brukar stjäla".

Personal ringer väktare och de ser mannen lämna kundvagnen vid Vindarnas väg och springer sin väg. Personalen kunde gripa mannen på Näckrosvägen. I säckarna påträffades laxfiléer, energidricka, potatisgratäng och apelsiner till ett värde av 4 661 kronor.

Mannen säger igen i förhör att anledningen till att han gjort gärningen är att han är skyldig en person pengar och känner sig hotad och därför kände att han inte kunde göra på något annat sätt. Han säger även att han vill flytta från Karlskoga och miljön här.

Tingsrätten skriver i domen att mannen dömdes den 4 februari 2022 för åtta fall av stöld till skyddstillsyn. Han ska nu dömas för tre ytterligare fall av stöld som begåtts i kort tid efter den tidigare domen.

Tingsrätten anser att även om mannen utifrån sin missbruksproblematik och omständigheter i övrigt har ett övervakningsbehov, saknas på grund av återfallen möjlighet att döma till annan påföljd än fängelse.

Nu har mannen dömts vid Örebro tingsrätt till två månaders fängelse för tre fall av stöld.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

Brott & blåljusCoop ForumIca MaxiKarlskogaKristinehamnLivsmedelStölderÖrebroÖrebro tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.