Hoppa till huvudinnehållet

David flydde kriget i Ukraina – tränar boxning med BK Avance

Publicerad:
Sedan i måndags tränar David Rizvan från Ukraina boxning med Karlskogaklubben BK Avance. Foto: Eric Hellqvist

David Rizvan, 13, tvingades fly från kriget i Ukraina, miste sin pappa, och hamnade i Karlskoga.

Nu tränar han boxning med BK Avance för att försöka få tiden att gå.

– Jag känner mig välkommen i klubben, säger han.

David kom till Karlskoga tillsammans med de andra, cirka hundra, ukrainska flyktingbarnen och kvinnorna förra torsdagen.

Kontakten med BK Avance ordnades av kommunens näringslivschef Kalle Selander.

– Det känns mycket bra att boxas igen, säger David, som har boxats i fem år hemma i Ukraina.

Resan till Karlskoga tog tre dygn för David och hans familj. När de kom fram nåddes han, hans mamma och storebror av beskedet att de hade förlorat sin pappa i kriget.

Som för så många andra ukrainare vändes livet upp och ner, och för David är det favoritsporten boxning som gör att han kan tänka på annat om dagarna.

– Jag tränar tre gånger per dag. Springer på morgonen och sedan styrka och boxning, säger han.

Håller hög nivå

Hemma I Ukraina har David redan hunnit gå 50 matcher och han har vunnit 30 av dem. Han har också vunnit motsvarigheten till ett SM-guld och hans tränare är en gammal olympier.

Carola Fritiofsson, ordförande i BK Avance, säger att David håller en hög nivå men att det förstås inte är det viktiga i sammanhanget.

– Den ukrainska skolan av boxare håller hög nivå och David är riktigt vass. Men det spelar så klart ingen roll vilken nivå David eller någon annan i klubben har.

– Utan att han över huvud taget är här och har något som han trivs med från hemlandet är det viktiga och är värt mycket. Och nu har vi ju fem stycken som kan ryska och kan hjälpa honom att tolka också så det är ju toppen, säger Fritiofsson.

Mycket känslor

BK Avances tävlingsgrupp består av boxare med många olika bakgrunder och flera av dem har en liknande bakgrund som David.

– I måndags körde David första passet med Hassan och han har ju gjort samma resa. Han har också förlorat sin pappa i krig, så det är ju många av de här grabbarna som har kommit samma väg.

– Som är svårt att förstå för oss svenskar. Vi kan ju inte ens tänka oss tanken liksom. Det är mycket känslor när man tänker på vad de har gått igenom, säger Fritiofsson.

Under tisdagens träning deltog totalt 13 boxare, i det som är BK Avances tävlingsgrupp. Sammanhållningen märktes och David hälsade på alla han inte träffat tidigare.

– Jag tror att han känner sig väldigt hemma i gruppen. Vi är ju som en familj. Alltså vi jobbar ju efter en värdegrund, men det är ju inte bara ett papper som sitter på väggen, utan här är värdegrunden gemenskap och sammanhållning, säger Fritiofsson.

Och fortsätter:

– Alla tar hand om varandra och det är respekt mot varandra. Så ja, som en familj, som det ska vara.

"Känns bra"

David själv säger att han tycker det har gått bra och att han har blivit väl omhändertagen av de nya lagkamraterna.

– Jag känner mig välkommen i klubben. Det känns bra och det känns mycket bra att boxas igen.

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningKarlbergshallenKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.