Hoppa till huvudinnehållet

Ludvig Berg uttagen till ungdoms-OS: ”En upplevelse i sig”

Publicerad:
Ludvig Berg från Karlskoga gör i veckan debut i ungdoms-OS. Arkivbild. Foto: Rasmus Isaksson

Ludvig Berg, 18, från Karlskoga tävlar i ungdoms-OS i finska Vuokatti nästa vecka.

– Det blir det största jag har kört, säger han inför tävlingsstarten.

Berg blev uttagen till längdskidtävlingen tillsammans med sju andra svenska åkare. Totalt blir de fyra killar och fyra tjejer från Sverige.

– Det är riktigt kul alltså. Det blir en spännande upplevelse och inte bara själva tävlingarna utan själva OS-upplevelsen blir kul tycker jag.

Tävlingen blir Bergs debut på OS-nivå.

– Det blir det största jag har kört. Sedan man fick reda på att man skulle åka har man längtat. Det ska bli riktigt kul.

Fick covid

Under säsongen har resultaten blandat och gett lite, där sjukdom har ställt till det en del.

– Säsongen har varit lite upp och ner. Den började lite så där i Idre för mig med två lopp där jag inte riktigt var i form.

– Sedan hade jag en bättre helg i Skellefteå på Sverigecupen. Blev tredje svensk och fyra totalt i sprinten, så då var det en bättre helg. Sen åkte jag på covid och har inte tävlat så mycket sedan dess.

Förra helgen arrangerades dock JSM i Åsarna, där både Ludvig och Granbergsdals IF:s Simon Nilsson och Albin Källiden deltog.

Och där fick Ludvig till några riktigt fina resultat.

Efter sprinten och stafetten hade han kammat hem två medaljer.

– Det gick bra på JSM. Jag tog ett brons i sprinten och sen silver i stafetten med klubben. Så jag kommer från en bra vecka.

Med den gryende formen, siktar du på något liknande i OS?

– Ja, alltså jag tror att sprinten är det jag har bäst chans i. Det är det jag har varit bäst i under säsongen.

– Det är klart att medalj är alltid målet, men det blir nog tufft, men jag ska göra det så bra som jag kan. Men bara att mäta sig med resten av världen är ju en upplevelse i sig.

Inga ryska tävlande

Det nuvarande omvärldsläget är minst sagt speciellt för tillfället, och finska Vuokatti ligger bara tiotalet mil från den ryska gränsen. Men några ryska motståndare i ungdoms-OS kommer det dock inte bli.

– Däremot hörde jag att Ukraina kommer vara med, så det är kul, säger Berg.

Invigningen av ungdoms-OS sker på söndag och sedan pågår tävlingarna 21-25 mars. Första tävlingen körs på måndag och därefter är det tävling tisdag, torsdag och fredag.

Artikeltaggar

LängdskidåkningLudvig Berg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.