Hoppa till huvudinnehållet

Nu letar församlingen präst igen - ännu ingen sökande

Publicerad:
Gunnel Blomgren, präst i Degerfors-Nysunds församling, tar pension ”på riktigt” till sommaren. Foto: Kajsa Juslin

Först var det kyrkoherdetjänsten som var trög att besätta. Nu är det lite samma visa med den andra prästtjänsten i Degerfors-Nysunds församling och i juni går nuvarande präst i pension ”på riktigt”.

Prästrekrytering är inget som tycks vara enkelt någonstans längre, då det råder prästbrist i landet. Det visade sig bland annat då kyrkoherdetjänsten skulle tillsättas i Degerfors-Nysunds församling, då man sökte rätt person under ett par års tid.

Nu tycks det trögt även vad gäller den andra prästtjänsten, som församlingen sedan förre komministern gick i pension har löst genom att låta en annan pensionerad präst vikariera.

Men nu ska den vikarierande prästen, Gunnel Blomgren, gå i pension ”på riktigt” och då vi frågar henne varför, kommer svaret snabbt och med ett skratt:

– För att jag är gammal! Jag gick egentligen i pension 2017.

Film

I juni slutar Blomgren jobba som komminister i församlingen, så nu brådskar det lite.

– Vi har gått ut med annons och har även gjort en film, men det har inte varit några sökande än till tjänsten och som vi har erfarenhet av så kan det ta lång tid, säger kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S).

Filmen ligger på församlingens hemsida och på Youtube och titeln har man halvt om halvt lånat och gjort om från det populära tv-programmet På spåret, då den lyder ”Vart är du på väg?”

I filmen ser man vyer från Degerfors, bland annat Stora Valla, liksom klipp från församlingen, de båda kyrkorna, församlingens musik- och ungdomsverksamhet, liksom satsningarna på kostnadsfria dopkalas.

Teamledare

Tjänsten innebär att man är teamledare för gudstjänst- och diakoniteamet i församlingen och man har därmed verksamhets- och budgetansvar.

– Då Gunnel slutar kan det blir det en ansträngande situation för kyrkoherden och hennes chans till återhämtning och ledighet, så vi kollar hur vi kan lösa den situationen, säger Svärd och tillägger:

– Vi har fått besked om att Karlskogas kyrkoherde, Pernilla Rosin, kommer hjälpa oss lite i sommar.

Degerfors-Nysunds församling söker efter präst som också ska vara ledare för gudstjänst- och diakoniteamet.
Degerfors-Nysunds församling söker efter präst som också ska vara ledare för gudstjänst- och diakoniteamet. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionGunnel BlomgrenJohanna SvärdKyrkorådetPernilla RosinPräst

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.