Hoppa till huvudinnehållet

"Finansiera inte försvarssatsning med skatt"

Publicerad:
Svenskt Näringsliv vill inte att den aviserade satsningen på försvaret ska finansieras med höjd skatt på arbete och företag. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Svenskt Näringsliv (SN) vill att regeringen finansierar den aviserade förstärkningen av försvarsbudgeten genom att göra prioriteringar i statsbudgeten, i motsats till att höja skatten på företag och arbete, skriver organisationen på DN Debatt.

"Höjda skatter på företagande och jobb skulle försvaga svensk ekonomi långsiktigt. Investeringar skjuts på framtiden, rekryteringsplaner ställs in, planerad expansion blir inte av och tillväxten bromsas. Att motverka företagande och försvaga arbetslinjen är direkt kontraproduktivt om vi uthålligt vill kunna stärka vår försvarsförmåga".

SN efterlyser även flexibla anställningsformer och stramare ersättningssystem och kräver att energiförsörjningen tryggas.

"Vi har kastats in i en ny och hårdare tid, där konsekvenserna av Rysslands invasion kommer att påverka Sverige och svensk ekonomi under lång tid. Det kräver hårdare prioriteringar", skriver SN.

Artikeltaggar

EkonomiFörsvaretPolitikSvenskt NäringslivSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.