Hoppa till huvudinnehållet

Ludvig Berg tog medalj på ungdoms-OS: ”Största jag varit med om”

Publicerad:
Ludvig Berg tog en bronsmedalj i ungdoms-OS.
Ludvig Berg tog en bronsmedalj i ungdoms-OS.

Ludvig Berg tog en bronsmedalj när sprinten avgjordes i ungdoms-OS under torsdagen.

– Det här är det största som jag har varit med om. Utan tvekan, säger han.

Europeiska ungdoms-OS avgörs i Vuokatti, Finland och Ludvig Berg inledde sprinten med en åttondeplats i kvalet.

– Jag hade nog förväntat mig mer ändå. Jag var rankad som trea inför tävlingen. Efter den placeringen blev jag lite fundersam över hur det skulle gå, berättar han.

Berg hamnade i den femte och sista kvartsfinalen.

– Där kändes det mycket bättre. Jag hade en helt annan känsla. Jag vann kvartsfinalen kontrollerat och kände att jag hade mer att ge.

Karlskogakillen var först över mållinjen även i semifinalen.

– Då kände jag att chansen på medalj fanns. Jag har aldrig haft bättre skidor. Det hjälpte mig på vägen.

Så här beskriver han finalen:

– Det var medalj eller inget som gällde. Jag hade en bra position ut från start och låg med längst fram. Finländaren (Ike Melnits) ryckte i långbacken och fick en lucka. När vi kom in på stadion kände jag att jag hade några meter ner till fyran. Jag var otroligt stum. Jag körde inte så mycket på kraft utan bara med huvudet egentligen. Det var en jäkla skön känsla att korsa mållinjen som trea.

Hur nära var du ettan och tvåan?

– Jag var en sekund efter han som vann (Lauris Kaparkalejs, Lettland). Jag pratade med pappa efter loppet som hade tittat på sändningen. Han sa att om det hade varit 100 meter till hade jag nog blivit tvåa.

Berg har, sedan tidigare, medaljer från ungdoms- och junior SM. Men det här toppar allt.

– Det här är det största som jag har varit med om. Utan tvekan. Just nu känns det jäkligt skönt.

Berg, som tidigare under veckan slutat på 26:e plats på tio kilometer fristil och 32:a på 7,5 kilometer i klassisk stil, har nu tävlat färdigt i OS.

– Det har varit över 2 000 deltagare från alla Europas länder. Bara känslan av att vara med på ett OS... det har varit mäktigt. Invigningen i söndags och medaljceremonierna på kvällarna. Jag har försökt att njuta så mycket som möjligt.

Artikeltaggar

LängdskidåkningLudvig Berg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.