Hoppa till huvudinnehållet

Fästingsäsongen närmar sig - dags att ta sitt vaccin

Publicerad:

Region Örebro län uppmanar alla att vaccinera sig mot TBE och få ett bra skydd inför sommaren.

Antalet fall av TBE, fästingburen hjärninflammation, ha ökat under de senaste åren i Örebro län och under 2021 så smittades 29 länsbor av TBE varav 23 tros ha fått smittan inom länet. Fallen uppkommer som mest under sommaren och hösten och förra året så rapporterades 16 fall över hela länet.

”Man bör helst vaccinera sig så tidigt som möjligt inför fästingsäsongen och speciellt ifall man vistas i skog och mark”, säger smittskyddsläkare inom Region Örebro län, Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

En grundvaccination mot TBE består av tre till fyra doser men det är beroende på om man har ett nedsatt immunförsvar eller om man är över eller under 50 år när man tar sin första spruta.

De flesta barn kan vänta med att vaccinera sig tills de är i tre-årsåldern men de kan redan börja vaccineras från ett-årsåldern.

Man kan vaccinera sig på en privat vaccinationsmottagning eller på länets vårdcentraler.

Tracey Gomes, praktikant

Artikeltaggar

FästingarGunlög RasmussenÖrebro länRegion Örebro länTBEVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.