Hoppa till huvudinnehållet

JO granskar inte väntetider för pass

Publicerad:
Lång väntan ingen fråga för JO. Arkivbild.
Lång väntan ingen fråga för JO. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera månaders väntetid för att få ett nytt pass och nationellt id-kort – ett faktum som lett till ett 20-tal anmälningar mot Polismyndigheten till Justitieombudsmannen (JO).

De långa väntetiderna skulle kunna strida mot den grundlagsskyddade rörelsefriheten. Enligt Regeringsformen har nämligen alla svenska medborgare rätt att fritt röra sig inom landet och att lämna det.

Men JO kommer inte att gå vidare med klagomålen.

"Av uppgifter som jag tagit del av framgår att Polismyndigheten är medveten om problemet och att man ser över sina rutiner för att komma till rätta med de långa väntetiderna. Jag ser därför inte att det för närvarande finns anledning för mig att granska frågan", skriver JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Fakta

Tidsbokning krävs

För att skaffa nytt pass eller nationellt id-kort krävs att en tid bokas i förväg. Att boka är gratis, men det nya passet kostar 400 kronor.

Bokningen görs via polisens hemsida, men bokningssystemet är för närvarande mycket ansträngt, vilket resulterar i att det bitvis är omöjligt att komma in. Belastningen är högst på förmiddagarna.

Många möts av beskedet att de första bokningsbara tiderna finns flera månader fram i tiden. Men avbokade tider läggs in löpande och nya tider tillkommer, därför lönar det sig att gå in och titta ofta.

Det är fritt att ansöka om pass i vilken region som helst. Passet måste inte hämtas ut i den region där ansökan har gjorts.

Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor och vill man ha ett sådant går det inte att boka tid. Ansökan kan göras tidigast 72 timmar före bokad resa och passet gäller bara under den specifika resan. Om du har ett giltigt vanligt pass måste detta spärras innan du kan få ett provisoriskt pass.

Alla länder accepterar inte provisoriska pass.

Källa: Polisen

Läs också:

Lång väntan på pass kan vara lagbrottUppmanas vänta med nytt passLång väntetid för att skaffa nytt pass

Artikeltaggar

Fritid och livsstilInrikes/utrikesJustitieombudsmannenpassPolisenResorSamhälleSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.