Hoppa till huvudinnehållet

Fotbollsparet slår vad om flest mål: ”Vill att han gör sin kokosgryta då”

Publicerad:
Kari Johnston (Mallbackens IF) och Diego Campos (Degerfors IF) på torget i Karlstad. ”Karlstad är den perfekta staden för oss”, säger Campos.
Kari Johnston (Mallbackens IF) och Diego Campos (Degerfors IF) på torget i Karlstad. ”Karlstad är den perfekta staden för oss”, säger Campos. Foto: Dennis Pavlovic

Fotbollsparet Kari Johnston och Diego Campos hoppas på en ny succé i Värmland. Frågan är vilken anfallare som gör flest mål för sitt lag?

– Jag vill att han gör sin kokosgryta med kyckling då, om jag gör fler. Den är riktigt bra, säger Kari och ler.

Diego Campos, 26, bytte Costa Rica mot Florida när han var i femtonårsåldern.

– För att gå klart ”high school” och fortsätta spela fotboll i USA, berättar han.

– Det var inte enkelt i början, av många anledningar. Jag flyttade tillsammans med två vänner, men våra familjer stannade kvar i Costa Rica och jag kunde inte engelska. Men jag kom till en fantastisk plats, Montverde Academy, som är min andra familj nu. Jag träffade fantastiska människor som tog hand om mig från dag ett.

Flytten till Montverde Academy gav honom, först och främst, vänner och ett collegestipendium på Clemson University i South Carolina.

När han sedan återvände till Montverde Academy för extra sommarträning sex–sju år senare gav det honom i förlängningen ännu mer.

– Jag spelade collegefotboll för Virginia Tech då och skulle åka dit med en lagkamrat. Hon blev sjuk och blev tvungen att backa ur i sista minuten, men jag åkte ändå. Många collegespelare åker till akademierna för att spela i sommarligorna. För att förbereda sig inför säsongen, säger Kari Johnston.

Diego Campos spelade för Montverde Academys herrlag den sommaren och Kari Johnston för dess damlag.

– Mitt lag var i gymmet, vi hade kört klart, och hennes lag stod på tur, säger Diego om första gången han såg sin blivande sambo.

Kände du direkt att ”wow, vilken tjej...”?

– Ja, ja... Hon kommer inte ihåg att hon såg mig, men jag kommer ihåg att jag såg henne, säger Diego med ett skratt.

– Jag kommer ihåg att jag såg henne på några träningar efter det, men vi pratade inte så mycket med varandra den sommaren. Vi fick kontakt på sociala medier senare.

Kari, 26, berättar att det var hon som tog första kontakten.

– Han hade gjort sitt första proffsmål i Chicago (MLS). Jag såg det på sociala medier, vi följde varandra där, och skickade grattis. Det var så vi började prata.

– Montverde Academy har gett mig mycket och det här är det bästa, säger Diego och tittar på sin sambo med ett leende.

”Två riktigt bra år”

Diego gjorde två säsonger och totalt 33 framträdanden för Chicago Fire i MLS innan flyttlasset gick till södra Norge och Grimstad inför 2020.

Diego och Kari spelade då professionell fotboll i samma stad och det blev dubbel succé.

Kari gjorde sju mål på 20 matcher när Amazon Grimstad slutade fyra i andraligan 2021, enligt fotball.no.

Diego gjorde tolv mål på 34 matcher i ligaspelet och gjorde därefter en toppinsats i kvalmatchen mot Brann, som slutade med att FK Jerv gick upp i högstaligan för första gången.

— Vi kollade på varandras matcher när vi kunde och kände alla varandras lagkamrater. Vi gjorde saker tillsammans som lag. Det var speciellt, två riktigt bra år, säger Diego.

"Jag är en stor kaffedrickare. Jag försöker hitta alla kaféer var jag än bor. Karlstad känns unikt, det är så mycket vatten. Jag ser mycket fram emot sommaren, att gå strandpromenaden och titta på båtarna och restaurangerna”, säger Kari, här på Espresso House på Drottninggatan.
"Jag är en stor kaffedrickare. Jag försöker hitta alla kaféer var jag än bor. Karlstad känns unikt, det är så mycket vatten. Jag ser mycket fram emot sommaren, att gå strandpromenaden och titta på båtarna och restaurangerna”, säger Kari, här på Espresso House på Drottninggatan. Foto: Dennis Pavlovic

Fotbollsparet hoppas nu på nya framgångar i Värmland.

Kari medger att Patrik Werner, sportchef för herrverksamheten och tränare för damlaget, var väldigt intresserad av att få två signaturer från paret.

När elitettanklubben Mallbacken erbjöd ett proffskontrakt blev valet dock enkelt.

– Vi gillar området och båda klubbarna. Karlstad är den perfekta staden för oss. Vi är väldigt glada över att vara här och laddade för att säsongen ska börja. Vi vill bidra så mycket vi kan till Värmlandslagen, säger Diego.

Hur är det att göra fotbollsgrejen tillsammans?

– Jag tycker det är ganska coolt. I mitt fall tänkte jag att jag ville träffa någon med liknande intressen. Fotbollen förde oss tillsammans och är den stora grejen i våra liv. Det är riktigt kul att göra det tillsammans, säger Diego.

– Det kräver mycket. Du kan inte gå ut och festa, göra saker som andra gör. Hon förstår livsstilen och jag också. Vi har den båda två och förstår varandra. Vi kan hjälpa varandra, vi har växt tillsammans både som fotbollsspelare och par.

Brukar ni träna tillsammans?

– Inte så mycket nu, när vi tränar på olika håll, men i Norge delade vi samma träningsfaciliteter och körde en del ihop. Speciellt när det var covid förra året. Vi tränade inte ihop som en grupp då under en period. Då tog vi med bollar till planen och körde, säger Kari.

Anfallsförstärkningen Diego Campos har varit ett utropstecken på försäsongen med, bland annat, fem mål på åtta matcher.
Anfallsförstärkningen Diego Campos har varit ett utropstecken på försäsongen med, bland annat, fem mål på åtta matcher. Foto: Kajsa Juslin

Hon berättar att Diego då hjälpte henne genom ett positionsbyte.

– Jag var back på college. I Norge ville tränaren gärna ha mig som forward. Jag var tvungen att lära mig mycket – ”mindset”, träna avslut... Han hjälpte mig mycket, tränade in mig som forward och nu spelar vi på samma position, säger Kari.

– Vi hade en liten tävling förra året... Vi skojade runt om vem som kunde göra flest mål. Mina lagkamrater såg Kari göra mål och sa ”nu måste du också göra mål i helgen...”. Det var ganska kul, säger Diego.

Tidningen konstaterar att det blev en riktig rysare.

Kari snittade exakt 0,35 mål per match i seriespelet förra säsongen och Diego 0,353 avrundat till tre decimaler.

– Det var riktigt kul, otroligt att det var så jämnt. Det visste vi inte, säger Kari.

Vem vinner i år?

– Vi får se... Det är alltid en tävling, men det är en hälsosam tävling. Vi försöker bara hjälpa varandra. Det gör inget om hon vinner. Jag vill att hon ska spela så bra som möjligt, säger Diego.

Kari föreslår att förloraren får laga något till vinnaren och önskar sig Diegos kokosgryta med kyckling om hon vinner.

– Om jag vinner... Då vill jag att hon lagar sin banankaka. Det är min favoritsak som hon lagar, en efterrätt, säger Diego.

Snabbfrågor

Vem av er är bäst på att laga mat?

Kari: Diego.

Diego: Ja, jag tycker om att laga mat. Jag har kommit in i det senaste åren, jag gillar att vara i köket. Hon kan också laga mat, men jag är mer intresserad.

Kari: Jag är nöjd med att låta honom laga mat. Jag diskar.

Vem av er städar mest och bäst?

Diego: Kari, lätt. Hon är den som håller allt rent och fint i hemmet. Hon berättar för mig när jag behöver göra saker, hon håller ordning.

Kari: Vi vet våra roller, hur vi ska jobba tillsammans.

Vad gör ni på fritiden?

Kari: Jag målar mycket och gör företagsgrejer runt det. Jag startade upp hemsidan i Norge, när jag väntade på mitt visum. Det blev större och större och nu målar jag på. Jag gör abstrakt konst inspirerad av naturen, mycket hav och stränder som vi älskar. Det är det och så studerar jag språk. Spanska, Diegos hemspråk, och svenska. Det vore kul och bra att lära sig lite.

Diego: Jag har två vänner som har ett företag i Costa Rica. Företaget hjälper unga spelare som vill spela fotboll och studera i USA samtidigt, samma väg som jag gick. Jag hjälper dom. Jag älskar musik också. Bob Marley har alltid varit en stor inspiration. (Diego agerade DJ under sin tid i Costa Rica)

Artikeltaggar

Allsvensk nedräkningDegerfors IFDiego CamposFotbollKari JohnstonKarlstadMallbackens IF

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.