Hoppa till huvudinnehållet

Ukrainas vassaste vapen utvecklat i Karlskoga

Publicerad:
Ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj får en demonstration av pansarvärnssystemet NLAW, utvecklat i Karlskoga, under en övning i Ukraina den 16 februari, det vill säga en dryg vecka innan Ryssland invaderade landet. Storbritannien skickade 2000 NLAW till Ukraina före kriget.
Ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj får en demonstration av pansarvärnssystemet NLAW, utvecklat i Karlskoga, under en övning i Ukraina den 16 februari, det vill säga en dryg vecka innan Ryssland invaderade landet. Storbritannien skickade 2000 NLAW till Ukraina före kriget. Foto: Ukrainian presidential press office via AP

Den ryska invasionsarmén stötte på oväntat hårt motstånd i Ukraina i inledningen av kriget.

Ett av de effektivaste vapnen i Ukrainas försvar mot de anfallande ryska stridsvagnarna är Robot 57, också kallat NLAW. Vapnet är utvecklat av ingenjörer i Karlskoga.

– Inom ett flertal områden är vi världsledande, säger Görgen Johansson, chef för Saab Dynamics med huvudkontor i Karlskoga.

Säg Karlskoga och många tänker på den lite anonyma staden man kör igenom när man är på väg någon annanstans på E18. Många tänker nog på vapenindustri i någon form, men kanske mest i historiska termer; Alfred Nobel och Bofors, storheter som präglat stadens framväxt men som inte längre har någon aktualitet.

Inget kan vara mer fel. Teknikkunnandet och ingenjörskapet som bygger på stadens industritradition fortsätter att utvecklas i dag, i de stora försvarsindustriföretag som sysselsätter över 1 500 personer i kommunen.

Karlskoga är fortfarande i högsta grad en vapenstad, med bland annat Saab Dynamics som har huvudkontor, och stora utvecklings- och produktionsavdelningar i staden. Huvudkontor och utveckling ligger på södra sidan av E18, produktionen ligger på Björkborns industriområde en bit norrut.
Karlskoga är fortfarande i högsta grad en vapenstad, med bland annat Saab Dynamics som har huvudkontor, och stora utvecklings- och produktionsavdelningar i staden. Huvudkontor och utveckling ligger på södra sidan av E18, produktionen ligger på Björkborns industriområde en bit norrut. Foto: Jonas Klint

Faktum är att Karlskoga ligger i världstoppen när det gäller utveckling av moderna vapensystem.

Största försvarsföretaget i stan är Saab Dynamics. Av företagets cirka 3 000 anställda arbetar drygt 1 000 i Karlskoga. Cirka hälften, drygt 500, är ingenjörer. Nästan lika många arbetar inom produktionen. Till det kommer affärsverksamhet och stabsfunktioner på huvudkontoret.

En gamechanger i kriget

Företagets produkter är just nu i ovanligt stort mediefokus, på grund av kriget i Ukraina. Filmer från krigets inledning som spreds över världen visade hur det ukrainska försvaret effektivt slog ut anfallande ryska stridsvagnar, och vapnet det talades mest om var NLAW, Next generation light anti-tank weapon.

Vapnet, som i första hand hade levererats från Storbritannien, hyllades av försvarsstyrkorna för sin enkelhet och höga prestanda och kallades en gamechanger i kriget.

Hjärnorna bakom det avancerade vapnet är Saab Dynamics ingenjörer i Karlskoga.

Över 500 ingenjörer arbetar på Saab Dynamics i Karlskoga.
Över 500 ingenjörer arbetar på Saab Dynamics i Karlskoga. Foto: Maria Ljunggren/Saab

”Det är ingen överdrift att säga att ingenjörer hos Saab i Karlskoga spelar en nyckelroll i försvaret av Ukrainas och Europas frihet” skrev Dagens industri i en ledarkommentar.

Intresset från nyhetsmedier att komma till företaget är stort, men företaget har en återhållsam mediapolicy.

NWT fick möjligheten att göra ett säkerhetsomgärdat besök på huvudkontoret. De höga säkerhetskraven omöjliggör dock ett vanligt företagsreportage. Det råder besöksförbud på utvecklingsavdelningen där ingenjörerna jobbar, och det är inte ens tillåtet att fotografera huset från utsidan.

Det samma gäller tillverkningen på Björkborns industriområde, en bit norrut på andra sidan av E18. Inga egna bilder från verksamheten alltså och inga intervjuer med de anställda inom utveckling och produktion.

Varit i Saab i 34 år

Men NWT fick en intervju med chefen för Saab Dynamics, Görgen Johansson. Han gav tidningen en halvtimme på telefon från en flygplats i Paris, där han befann sig på kundbesök.

Görgen Johansson, chef för affärsområdet Dynamics i den svenska försvarsindustrikoncernen Saab, hyllar utvecklingsarbetet i Karlskoga som gör att produkterna håller högsta världsklass.
Görgen Johansson, chef för affärsområdet Dynamics i den svenska försvarsindustrikoncernen Saab, hyllar utvecklingsarbetet i Karlskoga som gör att produkterna håller högsta världsklass. Foto: Saab

Görgen Johansson säger att han är stolt över det tekniska kunnande och den kreativa, innovativa kultur som råder inom företaget.

– Jag har varit i Saab själv i 34 år. Jag fick möjlighet att flytta upp hit till Karlskoga för tio år sen, och bli ansvarig för Dynamics. Man slås av den stolthet som finns, men också den enorma ingenjörskunskapen. Det är i och för sig inte bara Karlskoga, det är hela Saab, men det som är påtagligt är den nivå som vi har tagit våra produkter till, innebärande att vi faktiskt är världsledande inom en rad områden, i ”lilla” Karlskoga. Det går inte att förstå förrän man är där.

Saab Dynamics huvudkontor i Karlskoga. Boforsskylten hänger kvar som en påminnelse om historien. När AB Bofors styckades upp hamnade stora delar av verksamheten hos Saab Dynamics och det andra stora försvarsindustriföretaget i kommunen, BAE Systems.
Saab Dynamics huvudkontor i Karlskoga. Boforsskylten hänger kvar som en påminnelse om historien. När AB Bofors styckades upp hamnade stora delar av verksamheten hos Saab Dynamics och det andra stora försvarsindustriföretaget i kommunen, BAE Systems. Foto: Jonas Klint

När han ska förklara hur det kommer sig att det här finns i Karlskoga går han långt tillbaka i historien.

– Vi tror starkt att Alfred Nobel och den innovationskraft som han bidrog med, den har vi lyckats bibehålla. Det finns en lust för innovation men också en kunskap att ta innovationerna ända till en produkt som också kommer ut på världsmarknaden. Det är många som har idéer, men det finns också en vilja att ta det här ut till kund. Det är nog det som känns så häftigt tycker jag.

Saab Dynamics produktionsavdelning i Karlskoga sysselsätter cirka 500 personer.
Saab Dynamics produktionsavdelning i Karlskoga sysselsätter cirka 500 personer. Foto: Saab

– Att det också blir så bra accepterat av kund beror på att man har en hög grad av lyhördhet mot kundens behov. Vad är det egentligen kunden behöver? Många bolag kan ta fram teknik men man måste också förstå kundens operativa behov, man måste förstå i vilken miljö den ska fungera. Den måste också vara enkel att använda.

Han fortsätter:

– Vi har nog formats av en bra svensk kund som har utmanat oss i att ta fram lättanvända produkter. Vi har haft värnplikt i Sverige i många år och våra produkter är framtagna för att man under en kortare värnpliktsutbildning ska kunna lära sig så här avancerade system. Och det har vi lyckats med. Vi får väldigt mycket plus av våra kunder för det, tillsammans med att de är robusta, de håller när man är ute i riktig miljö. Det är oerhört imponerande.

En ukrainsk soldat avfyrar en Robot 57, eller NLAW som den också heter, under en övning i februari 2022.
En ukrainsk soldat avfyrar en Robot 57, eller NLAW som den också heter, under en övning i februari 2022. Foto: Vadim Ghirda

Vad är Dynamics styrkor?

– Inom ett flertal områden är vi världsledande. Om man tar Carl-Gustaf till exempel. Vi är de som säljer mest av sådana system i världen. Då har vi lyckats hitta en bra ekonomi för kunden, innebärande att det är ett prisvärt system att köpa tillsammans med det som vi pratade om innan, att det löser ett operativt behov.

Vilken roll har Dynamics i Karlskoga haft när det gäller utvecklingen av NLAW?

– Det har utvecklats av oss i Karlskoga. Det var ett samarbete mellan svensk och brittisk försvarsmakt. Vi gör komponenter i Karlskoga, vi gör det även i Schweiz, och vi har en rad underleverantörer i Storbritannien, det var ju ett samarbete. Slutmonteringen görs i Storbritannien. Sedan skickas allt tillbaka till Karlskoga där vi testar dem. Men det är helt utvecklat i Karlskoga.

Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj under en försvarsövning veckan innan kriget bröt ut, där han fick en demonstration av den personburna närpansarvärnsroboten NLAW.
Ukrainias president Volodymyr Zelenskyj under en försvarsövning veckan innan kriget bröt ut, där han fick en demonstration av den personburna närpansarvärnsroboten NLAW. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Beskriv NLAW som produkt, vilka är de främsta styrkorna jämfört med konkurrenterna?

– Det är det enda vapnet som en ensam soldat kan slå ut vad vi kallar en main battle tank, en riktigt fullstor stridsvagn. Det finns inget annat vapen på marknaden där en soldat själv kan oskadliggöra en stridsvagn på så korta avstånd. Det finns flera unika saker med det. Bland annat att man kan skjuta på väldigt nära avstånd, 20 meter, utan att riskera sig själv. Man kan skjuta inifrån rum. Det är ett extremt vapen just för pansarvärnshot, att skydda sig mot stridsvagnar.

Hur känns det när du ser att vapnet faktiskt används, dels att det används i strid och hur det hyllas för sin effektivitet?

– Det är väldigt dubbelbottnat. Det är förskräckligt det som sker. Men om man går till sig själv och tänker att det hade varit Sverige och att vi hade haft en möjlighet att skydda oss, då ser man det på ett annat sätt. Men det är samtidigt förskräckligt det som sker. Vi känner att vi kan på något sätt hjälpa ukrainarna med en sådan här lösning, det känns fantastiskt, det kan jag säga.

En ukrainsk försvarsstyrka beväpnad med en NLAW i Kievs utkanter på en bild som togs den 9 mars.
En ukrainsk försvarsstyrka beväpnad med en NLAW i Kievs utkanter på en bild som togs den 9 mars. Foto: Efrem Lukatsky/AP

Vad tycker du är den främsta anledningen till att Sverige ska ha en egen produktion av försvarsmateriel?

– Jag har jobbat 34 år i Saab så jag bottnar i de här frågorna. Första frågan man ställer sig är: ska vi ha ett försvar? Svarar man ja på den frågan, då innebär det att vi måste ha materiel så att vi kan skydda oss. Var ska vi få dem ifrån? Då vill vi köpa dem från bolag som faktiskt producerar på ett schyst sätt och också exporterar på ett schyst sätt. Då kan det inte vara bättre än att det ligger i Sverige som har striktaste reglerna och hanterar det på ett bra sätt. För det tredje så får vi tillgång till det här i läge av kris. Det är klart att det är en fördel att ha det nära sig om det händer någonting. Jag är helt trygg i det här. Men det börjar utifrån att jag känner att vi ska ha ett försvar.

– Det är sunt att vi får en dialog kring det här.

Görgen Johansson tycker att det är bra att det blir en förnyad diskussion kring den svenska försvarsindustrin, och han konstaterar att det finns en del som börjar fundera på att tänka om i frågan om den svenska vapentillverkningen.
Görgen Johansson tycker att det är bra att det blir en förnyad diskussion kring den svenska försvarsindustrin, och han konstaterar att det finns en del som börjar fundera på att tänka om i frågan om den svenska vapentillverkningen. Foto: Saab

Vad säger du till dem som tycker att det är fel att investera i vapenproduktion?

– Är du av åsikten att du inte ska ha något försvar, då kan jag förstå det. Men tycker du att det faktiskt är rimligt att man har rätt att skydda sin demokrati, sitt land och sina gränser, då har jag lite svårt att förstå. Det har varit en diskussion kring om man ska investera i försvarsindustriaktier och det har jag svårt att förstå. Jag tycker att det är bra att vi får en fortsatt diskussion kring det här och vi kan se att det i alla fall finns en del som börjar fundera på att tänka om.

Försvarsindustriklustret i Karlskoga

De stora försvarsindustriföretagen i Karlskoga är Saab Dynamics, med över 1000 anställda och BAE systems med cirka 500 anställda. BAE systems tillverkar bland annat artilleripjäser, marina pjäser, intelligent ammunition och fjärrstyrda vapensystem.

Den norska försvarskoncernen Nammo har ammunitionstillverkning i Karlskoga som sysselsätter cirka 35 personer.

Stora arbetsgivare är också Eurenco Bofors AB som tillverkar krut och sprängämnen för både civil och militär marknad och Partner Tech Karlskoga AB som jobbar med avancerad mekanisk bearbetning och tillverkning av produkter för försvarsindustrin.

Dessutom finns det flera högteknologiska företag som inte riktar sig mot försvarsindustrin men vars kompetensområden ligger nära, som till exempel Dynasafe (utrustning för att oskadliggöra ammunition och motverka explosioner), Lasertech (lasersvetsning) Amexci (3D-printing).

Är klustret av försvarsindustriföretag som finns i Karlskoga viktigt för er?

– Självklart. Man kan säga att om man går tillbaka i tiden så dominerade Bofors. Sen har det delats upp över tid, men ändå behållit sin styrka. Karlskoga är en av de ingenjörstätaste kommunerna i Sverige med avancerad tillverkningsteknik. Det gör att de bolag som är här får en väldig närhet till varandra. För min egen del har jag en infrastruktur där jag har både produktion, utveckling, och också tillgång till ett eget provområde där jag kan testa produkterna. Det är helt unikt.

Är testcentret en viktig del?

– Ja, kombinationen här är jätteviktig. Det medför att vi kan ha snabbare turnaroundtider än våra konkurrenter som måste boka tid på ett testfält som kanske ligger ett halvår fram Vi har en helt annan tillgänglighet så ja, det här är en unik kombination.

Vilka är de stora utmaningarna när det gäller kompetensförsörjningen i Karlskoga?

– Det är lite tvådelat. Dels har vi vuxit väldigt mycket, vi har nog mer än dubblerat oss på ingenjörssidan, och det har faktiskt gått ganska bra. Men jag kan inte sticka under stol med att ta nästa steg, där måste vi jobba för att hitta de här ingenjörerna. När det gäller de som jobbar i produktion har vi enklare.

Kalle Selander är näringslivschef i Karlskoga. Han säger att försvarsindustrin har en enorm betydelse för kommunen, dels för att den är så stor, men också på grund av företagens innovativa höjd och vilja att hela tiden bli bättre. Försvarsindustrin sätter avtryck på många områden i samhället, säger han, bland annat inom skolan med insatser för att öka intresset och kunskaperna inom matematik och teknik.
Kalle Selander är näringslivschef i Karlskoga. Han säger att försvarsindustrin har en enorm betydelse för kommunen, dels för att den är så stor, men också på grund av företagens innovativa höjd och vilja att hela tiden bli bättre. Försvarsindustrin sätter avtryck på många områden i samhället, säger han, bland annat inom skolan med insatser för att öka intresset och kunskaperna inom matematik och teknik. Foto: Jonas Klint

– Vi engagerar oss i Karlstads universitet, vi engagerar oss i Örebro universitet. Vi tar in rekordmånga sommarjobbare, examensjobb och så vidare. Min tro är att många har fått upp ögonen lite extra nu inför vad som händer, och att försvaret och försvarsindustrin är viktig. Jag har en viss förhoppning att det ska hjälpa oss lite ytterligare framåt.

Saabs aktie är upp över 50 procent hittills i år, vad är din analys av det?

– Vi har valt att oavsett om aktien går upp eller ner så kommenterar vi inte utvecklingen på aktiemarknaden. Det är marknaden som sätter det värdet.

Hur ser prognosen ut för efterfrågan på Saab Dynamics produkter framöver?

– Saab går inte ut med några prognoser specifikt för några affärsområden. Varje kvartal går man ut och talar för helheten, men tittar man på omvärlden så ser vi ett ökat intresse i Sverige, och vi ser det i flera andra länder. Tror jag att det kommer att ge mig större möjligheter eller mindre möjligheter? Jag tror att det kommer att ge mig större möjligheter. Sedan är de här processerna ganska långa. Det tar tid för varje land att göra en upphandlingsprocess, och det är konkurrens, så det är inte så att vi får några direkta effekter snabbt av det här. Men i och med att hela marknaden ökar så har vi större möjligheter, helt klart.

 Över 1000 personer jobbar på Saab Dynamics i Karlskoga.
Över 1000 personer jobbar på Saab Dynamics i Karlskoga. Foto: Saab

Kommer huvudkontoret att vara kvar i Karlskoga?

– Ja, vi växer både i Karlskoga men även på andra orter. Vi kommer att fortsätta , vi har investerat, vi kommer fortsätta att investera i vår egenutveckling av våra produkter och i vår produktion, så det ser ut som att vi fortsätter i samma riktning. Huvudkontoret för mitt affärsområde ligger i Karlskoga, och det kommer det fortsätta att göra.

På Rävåskullen i centrala Karlskoga står en stor kanon som tillverkats av Bofors. Den pekar ut över centrum och Karlskoga kyrka som en påminnelse om stadens vapenindustrihistoria.
På Rävåskullen i centrala Karlskoga står en stor kanon som tillverkats av Bofors. Den pekar ut över centrum och Karlskoga kyrka som en påminnelse om stadens vapenindustrihistoria. Foto: Jonas Klint

Artikeltaggar

Eurenco Bofors ABFMVFörsvaretIngenjörKarlskogaNäringslivPartnertech Karlskoga ABSaabSaab Dynamics

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.