Hoppa till huvudinnehållet

Nu har alla sex elithoppare i Bofors slutat: Bara nybörjare kvar

Publicerad:
En bild från 2019. Ellen Sachs, Lisa Tiger, Matilda Nilsson, Julia Ragén, Mikaela Dietmann och Mathilda Roxne – sett från vänster – tävlade då samtliga på elitnivå. Nu är ingen av hopparna aktiva längre. Foto: Roger Gleisner

På bilden här ovanför från 2019 hade Bofors simhoppsklubb sex hoppare på elitnivå.

Nu finns ingen kvar.

– Det är bara nybörjarverksamhet i vår klubb för tillfället, säger Mathz Lindberg.

Han och Ulrika Knape Lindberg har varit tränare i klubben i drygt 45 år: sedan 1976.

– Vi ska nu göra ett uppehåll. Förhoppningsvis leder det till att energin kommer tillbaka, säger Mathz.

– Det är väldigt många hoppare som kommit och gått genom åren. När ungdomar slutar känns det ledsamt. Det blir starka band mellan oss, tillägger Ulrika.

Ulrika Knape Lindberg och Mathz Lindberg har i drygt 45 år tränat Bofors simhoppare. Klubben står nu utan elithoppare efter alla år med aktiva från Bofors simhoppsklubb i framskjutna positioner både inom Sverige och internationellt. Arkivbild.
Ulrika Knape Lindberg och Mathz Lindberg har i drygt 45 år tränat Bofors simhoppare. Klubben står nu utan elithoppare efter alla år med aktiva från Bofors simhoppsklubb i framskjutna positioner både inom Sverige och internationellt. Arkivbild. Foto: Roger Gleisner

Bofors simhoppsklubb har i cirka ett år varit utan landträningslokal.

– Det har varit ett fruktansvärt avbräck. Som tränare gäller det då att vara väldigt kreativ men det är allt annat än enkelt när man har en smal läktare att bedriva den så viktiga landträningen på, svarar Ulrika.

Jag vet ju att det krävs extremt mycket träning för att bli en riktigt bra simhoppare, är det en annan framträdande förklaring till att alla era elithoppare slutat?

– Våra träningar har varit väldigt effektiva. Det har gjort att hopparna tränat en gång per dag, förutom torsdag, i stället för två som många av deras konkurrenter gör. Efter att Anna slutat är det ingen som varit i närheten av att träna lika mycket som hon gjorde, säger Ulrika.

Anna som är deras dotter och under många år var en världsstjärna som deltog i fem OS.

– Vi är medvetna om att det kan vara jättejobbigt att vara aktiv i en idrott om man vill någonstans. Men man får ingenting gratis, så är det överallt, utan det krävs eget engagemang och en inre drivkraft, fortsätter Ulrika.

– Det behövs ett stort inre driv för att orka fortsätta. Om inte det finns fullt ut är det omöjligt, tillägger Mathz.

Hoppare för hoppare

Om vi tittar på bilden högst upp i artikeln igen, och börjar från vänster:

Ellen Sachs gjorde uppehåll på grund av skadeproblem. Hon har sedan försökt komma tillbaka. På senare tid har hon varit med och hoppat på hobbynivå.

– Om de andra tjejerna fortsatt kunde hon nog ha fortsatt på just hobbynivå, säger Ulrika.

Lisa Tiger valde att avsluta sin karriär hösten 2021 för att i stället satsa på studier.

Strax efter tog Matilda Nilsson beslutet att göra ett uppehåll.

– Men hon har tyvärr inte kommit tillbaka, konstaterar Ulrika.

Junior-VM nyligen

Julia Ragén bestämde sig nyligen att sluta. Liksom Mikaela Dietmann. Det var bara några dagar emellan de kom fram till sina beslut.

I slutet av förra året tävlade de i junior-VM, fanns även med i Nordiska mästerskapet och inledde 2022 med att tävla på Gran Canaria.

Att Julia och Mikaela slutade betydde att Bofors simhoppsklubb för första gången på länge inte hade någon deltagare i junior-SM som avgjordes tidigare i mars.

Mathilda Roxne lämnade Karlskoga hösten 2019 för att kombinera studier och träning i USA.

Därefter har hon tävlat för Bofors när hon varit hemma i Sverige.

– Hon hoppade av studierna i USA och är åter i Sverige igen. För hennes del avslutade hon simhoppningen redan i USA, berättar Ulrika.

Ny ordförande

Förra veckan hade klubben årsmöte. Då valdes Anna Ragén som ny ordförande i stället för Johan Dietmann. Som vice ordförande kommer Matzh att fungera.

Både han och Ulrika vill hjälpa till för att Bofors simhoppsklubb ska fortsätta sin starka tradition med att fostra mycket framgångsrika hoppare på både nationell och internationell nivå.

”Vår lilla bebis”

– Vi släpper inte den här klubben, den är som vår lilla bebis. Vi kan till exempel vara med och stötta, utbilda och hjälpa andra tränare, säger Mathz.

– För vi vill att simhoppningen i Karlskoga ska fortsätta vara stark, som den varit sedan badhuset byggdes här i stan, tillägger han.

Simhoppsstjärnorna utan träningslokal: "Krisen är ett faktum”Panikläge för simhopparnaDet här är Mathz och Ulrikas lön

Artikeltaggar

Bofors SimhoppsklubbEllen SachsJulia RagénKarlskogaLisa TigerMathilda RoxneMathz LindbergMatilda NilssonMikaela DietmannSimhoppStrandbadetUlrika Knape Lindberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.