Hoppa till huvudinnehållet

Joan’s får ha kvar sin uteservering fram till mars 2023

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Joan's uteservering i Karlskoga får stå kvar fram till mars 2023.
Joan's uteservering i Karlskoga får stå kvar fram till mars 2023. Foto: Julia Olsson

Nu är det klart, restaurang Joan’s får ha kvar sin uteservering på Alfred Nobels torg i Karlskoga fram till 31 mars 2023, det har Tillväxt- och tillsynsnämnden beslutat.

Tillväxt- och tillsynsförvaltningen föreslog nämnden att bevilja tidsbegränsat bygglov för Joan’s uteservering på Alfred Nobels torg till och med den 31 mars 2023.

Tillväxt- och tillsynsnämnden gick mot förvaltningen och beslutade den 16 december 2021 genom ett yrkande att avslå ansökan från Felo Bar & Bistro AB, som driver Joan’s, om tidsbegränsat bygglov för uteservering utan motivering.

Socialdemokraterna från Karlskoga och Storfors plus Vänsterpartiet i Storfors har majoritet tillsammans och röstade ner förslaget. Det blev fyra mot tre.

Restaurangägarna överklagade beslutet och yrkade att det upphävs.

– Vi valde att överklaga för att vi fortfarande ser en stor möjlighet i att ha uteserveringen öppen året runt. Förvaltningen har bekräftat att det är en bra idé och vi vill vara med och skapa en större mötesplats för Karlskogas invånare, sa Chowan Margos, ägare av konceptet Joan’s till tidningen i februari.

Upphävde beslutet

Den 28 februari 2022 beslutade Länsstyrelsen i Örebro län att upphäva nämndens beslut rörande avslag för tidsbegränsat bygglov på uteserveringen och återförvisade överklagat ärende till nämnden för förnyad handläggning. Länsstyrelsen kom fram till att nämndens beslut inte uppfyller kraven på motivering enligt förvaltningslagen vilket innebär att beslutet ska upphävas och visas åter till nämnden för ny handläggning.

Förvaltningen kom åter fram till att föreslå nämnden att bevilja restaurangen tidsbegränsat bygglov till och med den 31 mars 2023.

Den här gången var Alliansen i majoritet då en från Socialdemokraterna anmälde förhinder och när ingen annan från partiet kunde närvara så var nästa på listan en från Centern.

Nu beslutade nämnden att ge restaurangägarna ett tidsbegränsat bygglov för uteserveringen. Samma beslut som förvaltningen kom fram till från början.

Bygglovet upphör den 31 mars 2023 och då ska byggnaden vara nedplockad och marken återställd.

Nu ska kommunen göra en ny utredning om en ny detaljplan på Alfred Nobels torg som kan göra att uteserveringar kan få stå kvar på torget året runt.

Artikeltaggar

Alfred Nobels torgJoan'sKarlskogaPolitikTillväxt- och tillsynsförvaltningen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.