Hoppa till huvudinnehållet

Mamman Nadifa: ”Det är bra för oss mammor att komma ut”

Publicerad:
Skrantas introduktionsförskola har fått många positiva reaktioner bland besökarna. Foto: Kajsa Juslin

På Skrantas öppna förskola i Karlskoga fokuserar man på att hjälpa hemmavarande föräldrar att komma ut i samhället. Nadifa Dhilbane har kommit varje gång sedan det öppnade och menar att det är en viktig verksamhet.

– Det är bra att man kan komma hit och prata med andra och barnen får leka. Det är viktigt att komma ut och lära känna andra. Som mamma är man hemma mycket och då är det skönt att komma ut, det är bra för både mig och barnen, säger hon där hon sitter på golvet med barnen Amira och Sabir.

I mitten på mars invigdes Skrantas öppna förskola, även kallad introduktionsförskola, för föräldrar med barn mellan 0-6 år.

Karolin Hansson är på besök för första gången tillsammans med sina söner Gabriel och Oliver, och hon är positivt överraskad.

– Vi bor precis i närheten och brukar besöka flera öppna förskolor så det är jätteroligt att de har öppnat ett nytt. Det är roligt med nya platser.

Stort behov

Förskolan öppnade med syftet att fungera som en bro mellan föräldrar och förskola, studier och arbete.

– Vi vill få hit hemmavarande föräldrar, främst mammor och visa vad det finns för möjligheter. Men alla är såklart välkomna, säger projektledare Carina Kahl.

Mamma Nadifa och hennes två barn har varit med förskolan öppnade.
Mamma Nadifa och hennes två barn har varit med förskolan öppnade. Foto: Kajsa Juslin

Hon berättar att behovet är störst bland utlandsfödda mammor och menar att det är där deras huvudfokus ligger.

– Vi ser att det finns ett jättestort behov. Många kvinnor har varit hemma med barnen i flera år, och det här ska då fungera som en plats för att bygga ett nätverk och skapa kontakter och få träna på sina språkkunskaper, och menar att integration mellan olika bakgrunder och kulturer gynnar alla.

Samarbeten mellan föreningar

Introduktionsförskolan hjälper även till med kontakter till bland annat barnavårdscentralen, mödravårdscentralen och ger tillgång till samhällsinformation. De har även ett tätt samarbete med Svenska kyrkan, Kvinnohuset och Möckelnföreningarna.

– Det är så värdefullt att vi har startat en introduktionsförskola här i Karlskoga som ger barn och föräldrar en ökad möjlighet att ta aktiv del i samhället, säger förvaltningschef Carina Hagström Bergh.

Personalen hjälper även föräldrar med att ansöka om barnomsorg.

– Vi vill att fler kvinnor ska få en positiv syn på barnomsorg, för att sedan kunna hjälpa dem att få studera och jobb, säger Carina.

Hon berättar även att verksamheten fortfarande är under utveckling och menar att man vill möta så många behov som möjligt.

– Det är en formbar utveckling så vi får se vad som händer i framtiden.

Sång och dans är populärt bland både barn och föräldrar.
Sång och dans är populärt bland både barn och föräldrar. Foto: Kajsa Juslin

Språkresurser

För att få så många som möjligt att känna sig välkomna och underlätta eventuella språkbarriärer, har öppna förskolan även tagit in språkresurser som talar somaliska, arabiska, franska och engelska.

– Det har gått bättre än förväntat och vi har fått in väldigt mycket besökare. Vi har bara fått positiva reaktioner, säger Carina Kahl.

Projektledaren Carina Kahl, ser framemot att se hur verksamheten kommer att utvecklas.
Projektledaren Carina Kahl, ser framemot att se hur verksamheten kommer att utvecklas. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

BarnomsorgIntegrationKarlskogaÖppna förskolanSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.