Hoppa till huvudinnehållet

Gästkrönika av Erik Lindell: ”Äntligen är det dags igen”

Publicerad:
Foto: Per Danielsson (TT)/Kajsa Juslin

Så står vi där igen! Kvällarna börjar bli ljusare, vinterjackan åker av och allsvenskan är precis runt hörnet. Allihopa säkra vårtecken.

Efter en precis lika lång försäsong som vanligt (vi måste ha världens längsta i Sverige va?) så är det äntligen dags igen.

Vi har precis som många andra lag hittills under året blandat och gett, både i resultat och prestation. Vilket egentligen inte är något ovanligt den här tiden på året. På så sätt är både försäsongen och svenska cupen lite speciella egentligen.

Man brottas med att å ena sidan försöka träna så hårt som möjligt, men å andra sidan ändå prestera så bra och vara så fräsch som möjligt när du kliver ut innanför kritan. ”Det är inte nu vi ska vara som bäst” är ju den gamla klassiska frasen som brukar dras efter ännu ett tungt januaripass.

Och cupen är ju viktig, det är ju trots allt både en titel samt Europaplats i potten. Men samtidigt så kan man inte tumma på fysen allt för mycket heller, det kommer att behövas senare under säsongens gång. Det är en fin balansgång det där i alla fall.

Hur som helst, nu är snart försäsongen över. Snart är det dags för första träningen på gräs (fotboll ska spelas på riktigt gräs, punkt). Vi spelare är som kalvar på grönbete när vi för första gången springer ut på den för årstiden gulbruna mattan.

Årets säsong då? Nytt år, nya möjligheter som det brukar heta. Förra årets succélag ska försöka återupprepa sina bedrifter, de lag som gick tungt får en ny chans att göra det bättre. En del lag slutar alltid nia, men åker helt plötsligt ur.

Oerhört viktigt med en bra start säger en del, men vad ska man göra om man inte får det då? Lägga sig ned och dö?

Äh, så illa brukar det ändå inte vara. Förra året inledde vi med två raka förluster. Men sedan togs första vinsten i tredje matchen och därefter så hade vi en rätt bra vår. Slutsats? Bra start är inte ett måste, men man kan undvika ganska mycket press genom att plocka poäng redan från början.

Jag tycker att vi totalt sett gjorde en godkänd säsong förra året. Väldigt höga toppar varvat med lite för branta dalar emellanåt. Men hänger du kvar som nykomling så måste man ändå säga att det är godkänt.

Dessutom, mycket kan man säga om Degerfors IF 2021, men tråkigt var det sällan. Dubbla derbyvinster och topplag som kom till Valla och kammade noll är på plussidan. Genomklappningar samt onödiga förluster mot bottenlag på minussidan, som gjorde att vi inte säkrade kontraktet förrän en kall decemberkväll i Östersund.

Kan vi hitta en lite jämnare nivå i år så tror jag att vi har goda chanser att klättra ett par hack i tabellen. Även om det är charmen med rödvitt att det alltid ska bli spännande så ser jag gärna att vi inte har så mycket att spela för i sista omgången någon gång sent i höst.

Men dit är det långt. Först har vi 29 härliga omgångar att avverka.

Vi ses på Valla!

Erik Lindell

Degerfors IF:s nye klubbchef: ”Har landat i det”Biskopens gästkrönika: Tro på det!Han är bäst av DIF:s många Call of Duty-spelare: ”Siffror ljuger inte”Tio röster: Så går det för Degerfors IF i allsvenskanHär är Degerfors IF:s nyförvärv: "Han är en riktig clown!”

Artikeltaggar

Allsvensk nedräkningDegerforsDegerfors IFErik LindellFotbollStora Valla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.