Hoppa till huvudinnehållet

Kända Kristinehamns-profilerna ligger bakom Charlotte Kallas fejkkonto

Publicerad:
Två gånger har ett fejkat Twitterkonto skapats och användaren har utgett sig för att vara Charlotte Kalla, men enligt Expressen har inte Kalla något Twitterkonto. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För några dagar sedan svarade Charlotte Kalla journalisten Elisabeth Höglund på Twitter.

Men skidstjärnan har inget konto på den sociala plattformen, enligt uppgifter från Expressen.

De som ligger bakom det fejkande kontot är ingen mindre än kända Kristinehamns-profiler.

Det var sommaren 2015 som Charlotte Kalla blev medveten om att ”någon twittrade under hennes namn”, uppger Expressen. Kontot ska ha blivit uppmärksammat i samband med ett svar till sportjournalisten Patrick Ekwall. Kort därefter stängdes Twitterkontot ned.

Men förra veckan dök ett nytt konto upp på Twitter där användaren stavade Charlotte Kallas efternamn med ett litet ”l” och ett stort ”i” så det såg ut som hennes vanliga stavning ”@CharlotteKalla”.

Den 24 mars skrev journalisten och författaren Elisabet Höglund ett inlägg på Twitter, där det stod: ”Mycket klokt beslut av Charlotte Kalla att avsluta karriären nu. Att satsa ytterligare en säsong hade gjort hennes situation ännu mer patetisk”.

Varpå det skrevs ett svarsinlägg från ”@CharlotteKalla” som löd: ”Jag överlever åtminstone en säsong till”. Enligt Expressen fick inlägget över 7 000 gillamarkeringar.

Jag skapade kontot när Charlotte Kalla la stavarna på hyllan
Mathie Martinez

Charlotte Kallas manager Olle Håkansson uttalade sig till Expressen i måndags att Charlotte Kalla inte har något Twitterkonto. Samt att de arbetade på att försöka stänga ned den fejkade profilen.

De skapade kontot

Nu kan NKP bekräfta att det är Mathie Martinez och Johan Svärd som driver den kända podcasten ”Tack för kaffet” som ligger bakom kontot.

Mathie Martinez, som driver podden Tack för kaffet ligger bakom fejkkontot tillsammans med Johan Svärd.
Mathie Martinez, som driver podden Tack för kaffet ligger bakom fejkkontot tillsammans med Johan Svärd. Foto: Magnus Carlsson

– Jag skapade det första kontot för sju år sedan, som var 2015. Det var en stor grej i podden. Jag kände att ville göra det igen. Jag ville kolla vad som händer, säger Mathie Martinez.

Nyligen avslutade Charlotta Kalla sin framgångsrika karriär, med mångfaldiga OS-guldmedaljer i bagaget.

– Jag är ett fan av Charlotte Kalla och jag skapade det nya kontot när Charlotte Kalla la stavarna på hyllan. När jag såg att Elisabeth Höglund hade skrivit om henne tänkte jag att jag skulle svara, eftersom jag är en liten lustigkurre.

Men Twitterinlägget mottogs inte bara av goda miner från alla. Mathie Martinez berättar att han blev kontaktad av Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolags (LKAB) presschef Anders Lindberg.

– Jag svarade Anders Lindberg att jag kommer att stänga ned kontot på en gång, om han prenumererar på vår premiumtjänst för podcasten.

Stängde ned kontot

I måndags gick Anders Lindberg med i Tack för kaffets premiumtjänst.

– Jag stängde ned kontot då när jag såg att han gick med.

Det blir säkert nya konton framöver
Mathie Martinez

Vad tror du att Charlotte Kalla tänker att du har skapat ett fejkkonto i hennes namn?

– Jag tror inte att hon bryr sig om det. Det är krig i Ukraina och ett annat världsläge. Men det är lite ”krit-varning” (som i ett barn som äter kritor) att det var några som trodde att det var hon som skrev.

Kommer du att fortsätta att skriva på fejkkonton framöver?

– Det blir säkert nya konton framöver. Det är jag inte blyg för.

Med tanke på att världsläget är oroligt i Europa och att desinformation sker, berättar Mathie Martinez hur han tänker kring källkritik:

– Man ska alltid kolla saker två gånger. Man kan aldrig lita på den första källan, men sedan beror det på om det är ett Charlotte Kalla-konto, eller om det är en reporter i Ukraina. Men kolla dina källor noga.

Är du inte rädd för att lyssnaren ska reagera?

– Det är snarare tvärt om. Jag har hållit på i elva år. Sist jag gjorde Kalla grejen fick vi 1 000 nya lyssnare, och våra lyssnare tycker det är roligt. De förstår vår genre och humor, avslutar Mathie Martinez.

Elisabet Höglunds omtalade inlägg:

Kallas sköna avsked – tog SM-brons

Artikeltaggar

Charlotte KallaKällkritikKristinehamnLKABMedierNöje/KulturNyheterPodcastSportTack för kaffetTwitter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.