Hoppa till huvudinnehållet

Regeringens coronahantering granskas – igen

Publicerad:
Torsten Persson, professor i nationalekonomi, och Coronakommissionens ordförande Mats Melin med slutbetänkandet 'Sverige under pandemin'.
Torsten Persson, professor i nationalekonomi, och Coronakommissionens ordförande Mats Melin med slutbetänkandet "Sverige under pandemin". Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu ska regeringens hantering av pandemin granskas av riksdagens konstitutionsutskott (KU), och alldeles särskilt hur relationen till Coronakommissionen var.

En fråga är om regeringen försökte att mörka information.

Först ut i KU-utfrågningarna är Coronakommissionens ordförande Mats Melin och huvudsekreterare Joakim Sonnegård. I början av året läckte uppgifter ut om oenighet mellan kommissionen och regeringen. Kommissionen hade problem att få del av den dokumentation den ansåg sig behöva för att granska regeringens pandemihantering.

Moderaterna och Sverigedemokraterna hävdar att regeringen har mörkat information och vill att KU granskar agerandet.

Saknas dokument

Regeringen å sin sida har hävdat att det till en början var oklart vilken information som kommissionen frågade efter och att det i vissa fall inte gick att lämna ut dokument, eftersom det inte fanns några.

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmöten i Gruppen för strategisk samordning (GSS). En central grupp i samordningen av regeringens pandemiarbete.

På torsdagen frågas även den tidigare statssekreteraren Elisabeth Backteman hos dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) ut. Hon ledde GSS, och även en mindre grupp av statssekreterare som ofta möttes. Moderaterna har begärt att KU särskilt ska granska vilken roll denna mindre statssekreterargrupp haft under pandemin.

Frän kritik

Coronakommissionen presenterade sin slutrapport den 25 februari. Regeringen, kommuner, regioner och myndigheter hade redan i delrapporter fått kritik för hur smittan kunde ta sig in i äldreomsorgen och för senfärdighet när det gällde att bygga upp storskalig testkapacitet.

Nu tillkom mer kritik mot att regeringen och Folkhälsomyndigheten agerade för sent, särskilt i början av pandemin. Regeringen fick också kritik för att ha lyssnat för mycket på Folkhälsomyndigheten.

Rapporten hamnade i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom är frågan mindre i fokus nu när restriktionerna har lyfts och färre blir svårt sjuka i covid-19. Men oppositionspartierna i KU lär vilja få fart på kritiken av regeringens pandemihantering igen.

Maria Davidsson / TT

Läs också

Artikeltaggar

CoronakommissionenCoronavirusetFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesKUMikael DambergPandemiPolitikSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.