Hoppa till huvudinnehållet

Experten: Viktigt med skydd mot TBE

Publicerad:
En person vaccineras mot TBE – fästingburen hjärninflammation. Genrebild. Foto: Naina Helén Jåma

Fästningarna flyttar allt längre norrut i Sverige och förra året märktes en kraftig ökning av TBE-fall enligt Dagens Medicin.

Nu öppnar Apoteket AB upp extra mottagningar för att kunna vaccinera fler.

I samarbete med Doktor 24 kommer ungefär 60 apotek att ta emot personer som vill vaccinera sig mot TBE.

Enligt en Sifo-undersökning genomförd i uppdrag av Apoteket AB i början av mars 2022 är 41 procent av de som bor i ett riskområde för TBE fullvaccinerade mot smittan. Samtidigt har 56 procent fått minst en av tre sprutor.

TBE är ett virus som sprids via fästingar och kan orsaka en allvarlig hjärninflammation, som i sin tur kan ge långvariga eller bestående men.

Fästingsäsongen sträcker sig från tidig vår till sen höst och just nu förekommer smittan i stora delar av mellersta och Södra Sverige, skriver Apoteket i ett pressmeddelande.

– Det är mycket viktigt att man har koll på sitt skydd och att man inte skjuter upp att vaccinera sig mot TBE. Har du glömt din påfyllnadsdos behöver du inte börja om från början, säger Rolf Gustafson, specialist i infektionssjukdomar och klinisk immunologi på Doktor24 i pressmeddelandet.

Fakta

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 2–4 mars 2022. Totalt intervjuades 1 028 personer i åldern 16–79 år.

Artikeltaggar

ApotekApoteket ABDoktor 24FästingarSverigeTBEVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.