Hoppa till huvudinnehållet

Nu planeras för riddarveckan i sommar – efter två års uppehåll

Publicerad:
Riddarveckan ska hållas i år i Hova efter två års uppehåll på grund av pandemin.
Riddarveckan ska hållas i år i Hova efter två års uppehåll på grund av pandemin.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin planeras nu för Hova riddarvecka i sommar.

– Vi är i full gång med planeringen, säger Ingemar Ek i föreningen Hova riddarvecka.

Gensvaret på att riddarveckan återkommer i år, 9-17 juli, har varit enormt, berättar Ingemar Ek.

– Förhoppningen är att det blir väldigt mycket folk. Det krockar med Töreboda-festivalens sista dag, men det ser vi inte som ett större problem, säger han.

Det blir nu 31:a gången som Hova riddarvecka anordnas. Den har hållits årligen med undantag just av de två senaste åren på grund av pandemin. Tanken är att arrangemanget i omfattning ska vara lika stort som tidigare år.

Klassiska inslag som tornerspel med S:t Nicolai riddare är spikade. Löptävlingen Riddarsprånget ska också anordnas i samband med veckan. Det blir även en del nyheter i år, bland annat trolleri i Riddarparken, berättar Ingemar Ek.

Han tycker också att det är roligt att den nya riddarborgen i Hova vid E20 nu ska bli klar innan riddarveckan.

Så här såg det ut när Hova riddarvecka invigdes sist det begav sig, 2019 då det var 30-årsjubileum för veckan.
Så här såg det ut när Hova riddarvecka invigdes sist det begav sig, 2019 då det var 30-årsjubileum för veckan. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Linda Savane på Studiefrämjandet hjälper till med att sammanställa programmet för riddarveckan.

– Vi har flera teaterakter på gång, barnföreställningar och familjeföreställningar. Det kommer eventuellt även att erbjudas performance för vuxna med intresse för historia. Tornerspel kommer att gå av stapeln liksom kortegen. På barnens riddarland planeras för en massa roliga saker. Barn kommer att dubbas till riddare och prinsessor, man väljer helt fritt vad man vill bli. Det är även en massa prova på-aktiviteter i Riddarparken, det säljs god mat och det kommer många spännande knallar, säger hon.

Linda Savane stöttar i sin roll på Studiefrämjandet föreningen Hova riddarvecka kring arrangemanget. Men hon vill lyfta fram att de drivande är de engagerade i föreningen och i hela Hova.

– Det här görs ju ideellt, det läggs ner kopiösa mängder tid på att riddarveckan ska bli av. Det är jättecoolt. Hova gör något som är exceptionellt på många sätt med detta. Man umgås över generationsgränserna och språket är ganska oväsentligt. Det finns många bitar i detta som är fint, säger Linda Savane.

På tisdag kväll 5 april hålls ett möte i församlingshemmet i Hova kring riddarveckan. Alla intresserade är välkomna till mötet, där inte minst aktiva i olika föreningar som deltar i arrangemanget väntas komma för att lägga upp planerna.

– Mycket går på rutin efter 30 år, många vet vad de ska göra, säger Ingemar Ek.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHovaRiddarveckan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.