Hoppa till huvudinnehållet

Tafsande tjänsteman och tystnadskultur – det här har hänt

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se

Den 18 mars publicerade KT-Kuriren den första artikeln om tjänstemannen som ska ha tafsat på unga tjejer i samband med ett ungdomsmöte. Det ledde till att den kommunens påbörjade utredning kring tystnadskultur hamnade i hetluften på allvar.

Redan i december 2021 slog fackförbunden larm om tystnadskulturen i Karlskoga, att personal inte vågar ta upp problem med chefer och rädsla för repressalier om facket blir inblandat.

I februari skrev KT-Kuriren om att kommunen inlett en utredning om tystnadskultur.

– Vi vill ha en öppenhet i kommunen, det är enda sättet som vi kan utvecklas på framåt, sade kommundirektör Johan Harryson till tidningen då.

Några månader senare fick KT-Kuriren uppgifter om att en högt uppsatt tjänsteman hade tafsat på unga tjejer. Debatten om tystnadskultur fick nytt liv och den 5 april beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att förtroendet för kommundirektören är förbrukat.

Samma dag kom även beskedet att personalchefen sagt upp sig och att även tjänstemannen slutar.

Här kommer en sammanfattning av händelserna kring tjänstemannen och nedan finns även alla artiklar kring händelsen samlade och presskonferensen i sin helhet.

Tidigare artiklar:

Läs också

Insändare och ledare:

Läs också

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)MUFPolitikSexuellt ofredandeTystnadskultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.