Hoppa till huvudinnehållet

Anneli Mylly (V): ”Det innebär inte att vi kan infria alla önskemål”

Publicerad:
När länstrafiken drar in busslinjer Svartå-Åtorp och Åtorp-Degerfors får gymnasieeleverna åka med skolskjutsen, men den går dagtid och hur de ska kunna utnyttja det utökade busskortet är en annan femma.
När länstrafiken drar in busslinjer Svartå-Åtorp och Åtorp-Degerfors får gymnasieeleverna åka med skolskjutsen, men den går dagtid och hur de ska kunna utnyttja det utökade busskortet är en annan femma. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Enligt kommunstyrelsens ordförande kan det blir andra aktörer än länstrafiken som blir aktuella när linjerna 541 och 542 läggs ner i höst. Men något ”smörgåsbord” blir det inte och för gymnasieelever har man gjort en särskild lösning till och från skolan.

Drabbade längs hotad busslinje bjuds in att tycka till

Det är enligt kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V) oerhört viktigt att de som svarar på enkäten i medborgardialogen svarar ärligt.

– Utifrån det kan vi diskutera vad vi har råd att göra. Är det stort behov får vi kommunicera med regionen, så det är viktigt att få fram material så vi vet hur det är i Åtorp, för enligt regionen är det inga betalande som åker från Åtorp. Vi måste få fakta på bordet.

– Sen är det inte säkert att det måste bli länstrafiken som trafikerar, det kan vara andra alternativ. Men det är steg två, för i ett första steg måste vi se vad det finns för behov av busstrafik och då det är kort om tid jobbar vi på så fort vi kan.

Lösning

Mylly poängterar att det här inte innebär att man från kommunens sida kan infria alla önskemål.

– Nej det är viktigt att hålla isär och nu har vi löst det för gymnasieeleverna, så de kommer få åka med ordinarie skolskjuts. Men det kommer att kosta extra det också, för vi måste ta större bussar då, säger Mylly.

Anneli Mylly (V) är kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.
Anneli Mylly (V) är kommunstyrelsens ordförande i Degerfors. Foto: Kajsa Juslin

Kultur- och utbildningsnämnden beslutade om ändring i kommunens riktlinjer för skolskjutsar, så att gymnasieelever som bor i den linjesträckning som i augusti läggs ned ges möjlighet att åka med den vanliga skolskjutsen. Det gäller även för gymnasieelever längs väg 555, på Kosia, där busslinjen lagts ner.

Obrukbart

Tidigare beslutades om utökat busskort till alla gymnasieelever i Degerfors, så att de längre utöver kvällar och även på helger kan utnyttja busskortet till och från aktiviteter.

På frågan hur man ska lösa det för ungdomar i Åtorp då de endast kan åka med skolskjutsen dagtid på vardagar, svarar Mylly:

– De kan åka skolskjuts på morgonen och när de väl tagit sig till tätorten kan de åka var som helst i länet. Linjebussen går inte på helgerna nu heller. Så problemet har alltid funnits när man bor långt ut på landsbygden. Men ska vi då strunta i att ge ut busskort till dem?

Fel i tabell

I tidtabeller för de linjer som läggs ned i augusti står angivet att de gäller till den 10 december och även i anmärkningarna på vissa av turerna.

Vi frågar Nina Höijer (S), ordförande i regionens samhällsbyggnadsnämnd, om det skett ändringar i nedläggningsbeslutet.

– Nej det har det inte, där borde stå fram till det datum i augusti då trafikeringen upphör på linjerna. Men det var bra att jag fick veta det, då får vi se över det så inget missförstånd sker, säger Höijer som antar att det skett en miss där tabellerna görs.

Vill ha dialog med boende i Åtorp om ny busslinjeBeslutat: Utreder kostnad för egen busslinjeMylly (V): Jag vet inte var det kommer sluta eller kosta kommunenNeddragning drabbar gymnasieelever i Åtorp och Svartå
Nina Höijer (S), ordförande i regionens samhällsbyggnadsnämnd.
Nina Höijer (S), ordförande i regionens samhällsbyggnadsnämnd. Foto: Per Lindgren

Artikeltaggar

Anneli MyllyÅtorpDegerforsKollektivtrafikLänstrafikenNina HöijerPolitikSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.