Hoppa till huvudinnehållet

Känd expolitiker blir ny socialchef i Degerfors

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Invigning av venöst centrum på Karlskoga lasarett för några år sedan där Marie-Louise Forsberg Fransson klippte bandet.
Invigning av venöst centrum på Karlskoga lasarett för några år sedan där Marie-Louise Forsberg Fransson klippte bandet. Foto: Roger Gleisner

Degerfors kommun har fått en ny socialchef. En riktig länskändis, som under 23 år var landstingsråd men sedan några år tillbaka lagt politiken bakom sig och haft en rad chefsposter i länet.

Enligt HR-chef Magnus Edström var det 14 sökande till socialchefstjänsten, varav ett dussin gick vidare till arbetspsykologisk testning och fyra som togs ut till vidare intervju efter testningen.

Kommunstyrelsen höll ett extrainsatt möte för att besluta om tillsättande av tjänsten och följde det arbetsutskottet föreslagit. Den som fick tjänsten är Marie-Louise Forsberg-Fransson, tidigare landstingsråd för Socialdemokraterna i Örebro län.

– Men det är cirka fem år sen jag slutade och har sen dess hunnit vara både i Kopparberg som socialchef och tillbaka i regionen som chef på Lindesbergs lasarett och nu vårdcentralschef i Hällefors, säger Forsberg-Fransson.

Just nu

– Idag ansvarar jag för riktade hälsosamtal i Hällefors och Ljusnarsberg, två socioekonomiskt utsatta kommuner där det krävs mycket samarbete. Verksamheten innebär att vi erbjuder alla som fyller 40, 50, 60 och 70 år fördjupad hälsoundersökning där vi tar prover och gör ordentligt hälsotest för att motivera människor att ta ansvar för sin hälsa. Då krävs hela samhällets stöd, så det är inte bara att konstatera att någon behöver förändra levnadsvanorna, säger Forsberg-Fransson.

Parallellt med det har hon varit verksamhetschef på medicin- och geriatrikliniken på Lindesbergs lasarett och från årsskiftet vårdcentralschef i Hällefors.

– Det har blivit en del i kommuner och regioner och till det blir Degerfors spännande och utmanande. Det är mycket positivt på gång i Degerfors, som är bra för Degerforsborna och kan innebära en bättre ekonomi, säger hon.

Tuff ekonomi

Men det är en mycket ansträngd ekonomi i socialnämnden än.

– Ja, tyvärr delar Degerfors det med många andra kommuner när det gäller att ge stöd och service till de som mest behöver det mest. Här har jag tillsammans med fantastiska medarbetare, en del har jag redan hunnit träffa, ett viktigt uppdrag att se hur vi kan erbjuda bästa service och samtidigt fundera på hur man använder de resurser man har till buds, både personal och ekonomi.

Hon tycker det är för tidigt att säga vilka bitar hon vill ta tag i direkt och trycker på att det inte är ett ensamjobb, utan ett teamarbete som ska genomföras både under ledning av kommunchefen och med underställda chefer inom socialförvaltningen.

”Degerfors ligger nära hjärtat”, säger kommunens nya socialchef.
”Degerfors ligger nära hjärtat”, säger kommunens nya socialchef. Foto: Privat

Vad gäller hennes förflutna inom Socialdemokratin ser hon inget hinder i att det här är Vänsterpartiets som styr i minoritet.

– Eftersom jag varit chef under fem år så valde jag, och är tydligt med, att inte ta ett enda förtroendeuppdrag efter det. Det gäller lyssna på alla och naturligtvis på den styrande majoriteten som lägger ribban för de olika delarna och för mig som chefsperson. Jag tror också de som känner mig från politiken vet att jag försökte lyssna under de åren också, det är viktigt att göra det.

Bred bas

Hon säger sig ha haft förmånen att utvecklas inom vård- och omsorgsyrket. Hon började inom städ i omsorgen och blev därefter vårdbiträde, undersköterska och sjuksköterska och har haft olika chefspositioner. Utbildningsmässigt har hon sjuksköterskeexamen och en filosofie kandidatexamen inom vård- och omsorgsadministration.

– Jag har en förmån att kunna se saker utifrån olika positioner och i att ha jobbat både inom kommun och region. När jag jobbade som sjuksköterska på avdelning, så jobbade jag också som sjuksköterska deltid inom Nora kommun i hemsjukvården. Så det känns som jag haft möjlighet att bygga en bra grogrund för att kunna se både möjligheter och problem.

Varför Degerfors?

– Degerfors ligger nära hjärtat. Jag har varit där hos min moster sen barndomen och känner mycket för orten. Även fotbollslaget finns i mitt hjärta.

– Jag bor på gränsen mellan Nora och Karlskoga och närmaste sjukhus är Karlskoga, även om många placerat mig till Lindesberg, säger hon.

Hennes moster Anna finns inte kvar i livet.

– Nej hon var tio år äldre än min mamma och blev nästan som min mormor. Jag bodde hos henne mycket, nära torget i centrala Degerfors då jag var väldigt liten och sen flyttade hon till Slingan. Så jag har varit en hel del där och lekt bredvid där socialkontoret finns nu.

Är bilden av Degerfors fortfarande din barndoms?

– Nej jag har en realistiskt bild av Degerfors och har bott och verkat i mindre orter hela mitt liv. Jag vet fördelarna med små orter, men också nackdelarna, säger Forsberg-Fransson och tillägger:

– En liten kommun ska leverera och följa samma lagar och regler som en större, men färre personer ska klara av det. Så det är tufft att få ihop vardagen i mindre orter, men samtidigt finns en positiv samarbetsanda och social kontroll när det gäller att ställa upp för varandra.

Hon har tre månaders uppsägningstid på nuvarande tjänst, varefter hon börjar tjänsten i Degerfors.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommun (org)Marie-Louise Forsberg FranssonSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.