Hoppa till huvudinnehållet

Nya musikarrangemang i sommar vid Näset

Publicerad:
Mike Luff arrangerar musikevenemang vid Näset
Mike Luff arrangerar musikevenemang vid Näset Foto: Kajsa Juslin

Artister som Clara Klingenström, Miriam Bryant, Albin Lee Meldau och Mats Ronander på Fredagsfester, Summertime blues and kids festival och Möckeln lakeside magic. Några av de arrangemang som planeras för sommaren 2022 i Karlskoga.

Det hela började för lite över två år sedan när Mike Luff träffade några bekanta som är engagerade i Karlskoga Rock och bluesförening.

– Det är knappt jag kommer ihåg hur allt började, men vi träffades och de pratade om att det var svårt att få evenemang att gå ihop så då föreslog jag att vi skulle jobba tillsammans och göra något större, säger Mike som står bakom arrangemangen genom sitt företag MR Trading and events.

Sagt och gjort, de bokade in artister och planerade för en musikhelg Summertime blues and kids festival. Men så kom pandemin och evenemanget har sedan dess skjutits framåt. Fram till nu för i sommar, sista helgen i juli ska den bli av.

Festivalområdet kommer att vara från Gamla pumphuset och utåt mot udden. Scenen kommer att placeras på den stora gräsmattan bakom pumphuset och all servering kommer Gamla pumphuset att stå för.

Barnområde

På dagen blir det fritt inträde med barnområde där det bjuds på uppträdanden av Sopan, det blir trolleri, clowner och godisregn. Framåt eftermiddagen stängs området av och framåt kvällen kliver musiker som exempelvis Mats Ronander, Sofie Reed och High Tones upp på scen.

Och om allt går vägen kommer även Albin Lee Meldau att uppträda under lördagen. En artist som varit bokad sedan tidigare och som hållit fast vid bokningen trots att det skjutits upp.

– Han är ledig den aktuella dagen, problemet är att han har en spelning långt söderut dagen innan och dagen efter, så årets datum i Karlskoga passar inte riktigt in i hans schema. Vi får helt enkelt vänta och se om han kan komma, säger Mike och berättar att han har en plan B.

Miriam Bryant gästar Karlskoga på Möckeln lakeside magic den 8 juli.
Miriam Bryant gästar Karlskoga på Möckeln lakeside magic den 8 juli. Foto: Anders Wiklund/TT

Och den är inte fy skam den heller. Eric Gadd kan komma att ersätta i den händelse att Albin inte kan komma, men oavsett så verkar Eric finnas med i utbudet bland sommarens spelningar i Karlskoga, om än i annat format.

Miriam Bryant

I och med samarbetet om Summertime blues and kids festival hade Mike fått blodad tand. Sommaren 2020 bokade han artisten Miriam Bryant till ett event han kallar för Möckeln lakeside magic.

– Även om artistbokningarna dragit iväg har jag haft förmånen att behålla avtalet med Miriam. Hon har varit jättesnäll och det är ett väldigt bra avtal, likadant är det med Albin Lee Meldau, säger Mike.

Spelningen som kommer vara på samma plats som området för festivalen, ett område som man räknar med att cirka 3000 personer ska kunna släppas in på.

Men den där blodade tanden som Mike drabbats av stannade inte vid dessa två arrangemang.

– Jag var ner till området vid Gamla pumphuset i vinter. Och när jag satt där på altanen tänkte jag ”Men va fagerlund, man skulle kunna ha fester på den här sidan också”, säger Mike.

Fredagsfester

Där och då väcktes idén med att arrangera Fredagsfester och Mike tog kontakt med en agent som bokar artister.

– Han hade många bra idéer, men ekonomin begränsar något då kostnader för artistbokningar dragit iväg, säger Mike.

Arrangemanget kommer att vara vid Gamla pumphuset.
Arrangemanget kommer att vara vid Gamla pumphuset. Foto: Kajsa Juslin

Fredagsfesterna kommer vara i mindre upplaga. Man kommer spärra av området runt Gamla pumphuset där cirka 600-700 personer kommer kunna komma in.

Du har fullt upp nu då?

– Nja, jag hinner allt med annat också, men det här är så kul och man måste ha roligt också, säger Mike och tillägger:

– Vi har också mycket hjälp av föreningarna ute vid Näset, framförallt Kanotföreningen. De ställer upp med mycket folk, tack och lov, till allt som behöver riggas. Det är jätteskönt att de är med i matchen.

Clara Klingenström är först ut på Fredagsfesterna vid Näset.
Clara Klingenström är först ut på Fredagsfesterna vid Näset. Foto: Jessica Gow

Men det finns också lite orosmoln på himlen. För trots att Mike med sitt bolag och Rock och bluesförening endast står bakom musikarrangemanget och inte behöver några serveringstillstånd har det visat sig att de tillstånd de behöver drar ut på tiden.

– Trots att vi började i väldigt god tid så har vi inte fått klart tillståndet än. Vet inte om det handlar om att de inte fått in alla synpunkter, men det är bara sju veckor kvar till vårt första event och ansökan skickades in i januari, säger Mike.

Positiv

Det har också gjort att arrangörerna valt att inte annonsera fullt ut än vare sig på Fredagsfester eller de andra evenemangen. Men trots den lilla smolken i bägaren ser han positivt framåt.

– Nu kan jag inte göra någonting, det är bara att vänta. Men det ska nog gå vägen, säger Mike.

Först ut för Fredagsfesterna är Clara Klingenström som är bokad till den 27 maj. Andra spelningen den 1 juli är ännu vakant, men en tanke är att Eric Gadd kanske spelar då om han inte ersätter Lee Meldau på festivalen. Sista Fredagsfesten är bokad till 12 augusti när Jack Vreeswijk och Love Antell besöker Karlskoga.

Miriam Bryant är bokad till 8 juli och Summertime Blues and kids festival är 29-30 juli.

Artikeltaggar

KonserterMike LuffMusikNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.