Representanter från ungdomsfullmäktige i Karlskoga, unga kommunutvecklarna samt en skribent av en insändare hade på onsdagen bjudit in förtroendevalda för en dialog om frågan om gymnasiebusskort.
Bakgrunden är det det beslut som kommunen tidigare har fattat om att inte alla gymnasieelever i Karlskoga ska få busskort, utan bara de som bor minst sex kilometer från skolan.
Inför dialogen hade ungdomarna tagit fram några egna förslag för hur ungdomarna skulle kunna få busskort.
– Det mest konkreta förslaget är att begränsa busskortens giltighet till endast Karlskoga istället för hela Örebro län, säger Abdulrahman Alzarzour.
Han och Karl Horvath är unga kommunutvecklare på Karlskoga kommun.
– Ett annat förslag är att sänka avståndsgränsen för att kunna få busskort, säger Karl Horvath.
Dialogen inleddes med att gymnasieeleven Maja Lindberg argumenterade för att låta ungdomarna ha busskort. Hon var bland annat rädd att busskort eller ej kunde bli en klassfråga eftersom inte alla har råd att köpa busskort eller ens cykel för att ta sig till skolan.
– Det är risk att elever väljer andra kommuner. Det är inte rimligt att man ska behöva gå eller cykla över en mil för att ta sig till skolan, konstaterade hon.
Ungdomarna hade flera förslag när det gäller busskort för gymnasieelever. Ett förslag är att minska avståndsgränsen från sex kilometer till två eller tre.
Det förslag som ungdomarna tycker är mest rimligt är att begränsa busskorten till att bara gälla inom Karlskoga kommun istället för som nu hela länet, något som enligt dem skulle innebära ungefär en halvering av kostnaden för varje busskort.
Av de inbjudna politikerna påpekade Daniel Ekelund (MP) och Matz Eriksson (S) att det hade varit oenighet när beslutet om att dra in busskorten hade tagits och att de hade varit emot det.
När det gäller ungdomarnas förslag tyckte alla de närvarande politikerna att det var tänkvärda förslag. Martin Hårsmar (M) konstaterade om att man ska genomföra något som kostar så måste man ta pengarna från något annat, men efter en snabb överslagsräkning kunde han konstatera att förslaget om att låta busskortet bara gälla i Karlskoga kommun faktiskt till och med skulle kunna innebära en liten besparing jämfört med dagens kostnader.
– Det är ett jättebra förslag! Jag tycker att vi ska titta på det, sa han.
Lars Hultkrantz (L) konstaterade att det avtal som kommunen nu har med Länstrafiken snart upphör och att det därför finns möjlighet att förhandla fram ett nytt där man utgår från ungdomarnas förslag:
– Kan vi få ett förhandlingsläge med regionen som ger oss bättre förutsättningar än i dag är det värt att pröva.
Efter dialogen var Abdulrahman Alzarzour optimistisk.
– Det är många som har varit emot tidigare som är för nu. Det är bara positivt!