Från uppväxten i en missbrukarfamilj till 30 år med Sopan

Mamman dog tidigt • Kändisturnéerna • Sjöng med Abbastjärnan • ”När jag blev kristen började en ny resa”

Ingela Öhman är ansiktet bakom karaktären ”Sopan.”

I 30 år har hon lärt barn att sortera skräp och bjudit på föreställningar. Genom åren har hon turnerat med diverse olika svenska kändisar.

Trots hennes goda framgång har livet inte varit så lätt.

Det är regnigt och ruskigt vårväder utomhus på Djurgården i Kristinehamn. Men inne i Ingela Öhmans villa kokar teet och hon har dukat fram hembakade muffins. På vardagsrumsbordet ligger en uppslagen pärm, som rymmer 30 år av sparande artiklar.

Varje artikel vittnar om att Ingela Öhman genom sin karaktär – Sopan har lärt barn att sopsortera. Dessutom berättar artiklarna att Ingela arbetar som diakon och församlingsföreståndare Equmeniakyrkan Väse, där hon bland annat har ansvar för ungdomsarbetet, musik och gudstjänstliv.

Ingela Öhman har med sig maskar på sina föreställningar. För trettio år sedan kom hon på karaktären Sopan.
Ingela Öhman har med sig maskar på sina föreställningar. För trettio år sedan kom hon på karaktären Sopan. Foto: Madeleine Sandström

Att Ingela inte läste till diakon förrän i femtioårsåldern berodde på hennes uppväxt i en dysfunktionell familj. Hon var tvungen att kunna skilja på sina egna problem från andras och hon var inte “färdig” förrän då.

– Min mamma var alkoholist och pappa drack också. Jag rättade in mig i ledet beroende på vilka jag umgicks med och jag blev som en kameleont, säger Ingela Öhman.

När hon var 17 år gammal kom hon i kontakt med kyrkan för första gången, som blev räddningen för henne.

– Jag fann Gudstron och hittade en trygghet som jag behövde. I samband med det hittade jag också musiken, som har betytt väldigt mycket för mig.

En överlevare

Ingela konstaterar att hon är en överlevare som orkade stå emot alkohol som 17-åring, trots familjens missbruksproblematik.

Min mamma blev 39 år, hennes kropp orkade inte mer
Ingela Öhman

– Visst jag var en värsting ett tag och hittade på en del bus. Men när jag blev kristen började en ny resa. Jag flyttade till Hönö och blev ungdomsledare i Missionskyrkan, en varm och go gemenskap där jag lärde mig ett nytt sätt att tackla livet.

Ingela Öhman har turnerat runt omkring i Sverige med sin enmansföreställning där hon spelar Sopan.
Ingela Öhman har turnerat runt omkring i Sverige med sin enmansföreställning där hon spelar Sopan. Foto: Madeleine Sandström

Under tiden Ingela jobbade på Hönö dog hennes mamma.

– Min mamma blev 39 år. Hennes kropp orkade inte mer. Den hade tagit stryk av hennes alkoholism. Hon gick på medicin som var farlig att kombinera med alkohol.

Jag blev arg på världen
Ingela Öhman

När mamman gick bort uppstod en inre ilska hos Ingela och en del frågor som varför hennes mamma dog såpass ung. Vid frågan om hon blev arg på Gud svarar hon:

– Jag blev arg på världen. Jag tror inte att det är Gud som skickar sjukdomar och krig. Människan har fått möjlighet att både göra ont och gott och våra val spelar roll för hur livet drabbar oss, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det finns en ond makt likaväl som det finns en god och jag tycker det är viktigt att kämpa för det goda! Men ibland är det svårt att hantera det onda som händer.

Ingela växte upp i en dysfunktionell familj där det förekom alkohol.
Ingela växte upp i en dysfunktionell familj där det förekom alkohol. Foto: Madeleine Sandström

Efter mammans bortgång valde Ingela att avstå från alkohol under många år.

– Det finns frestelser här i världen och det går att missbruka många saker, men det gäller att våga välja bort och avstå från vissa saker, eller inte konsumera för mycket.

Bildade familj

Som 20-åring tog Ingela ett nytt steg i vuxenlivet och valde att flytta till Värmland. Hon läste till barnskötare, gifte sig och som 23-åring blev hon mamma.

– Jag var ung när jag blev mamma. Med tanke på det bagaget jag hade skulle jag nog ha behövt lära mig lite mer innan.

Utbildningen hjälpte henne att hantera mammarollen.

Jag hade föreställningar i tågkupéer, ute på stan och på olika scener
Ingela Öhman

– Jag började jobba på förskola vilket också gav mig stöd som mamma hemma.

En dag såg hon en annons där man sökte projekt som hjälpte människor att gå från ord till handling, när det gällde hur man ska ta till vara på miljön.

Det var i samband med detta som idén till Sopan föddes. Ingela skrev ett manus där hon skapade figurerna Sopan och Renlige Sven, berättelsen varvades med sånger som hon också skrev. Sedan skickade hon in sitt förslag och fick 50 000 kronor att använda.

5 000 barn kom

För 30 år sedan satte Ingela upp den första musikalföreställningen om Sopan i Karlstad.

– Det kom 5 000 barn som såg första uppsättningen. Totalt blev det 15 föreställningar på Karlstad teater. Pengarna användes till att åka och besöka förskolorna som hade skickat teckningar och berättat vad de gjorde för miljön.

Under två år hade inte Ingela någon föreställning på grund av pandemin.
Under två år hade inte Ingela någon föreställning på grund av pandemin. Foto: Madeleine Sandström

Diplom delades ut och enmansföreställningen utvecklades i samband med besöken.

Ingela märkte att det fanns ett stort intresse för hennes show. Föreställningarna gick såpass bra att hon till slut kunde arbeta heltid med Sopan i tre år.

Anne-Frid Lyngstad från Abba var med
Ingela Öhman

– Jag hade föreställningar i tågkupéer, ute på stan och på olika scener. Jag märkte att det fanns ett stort behov av att informera om miljöfrågor och det fanns en väldigt stor okunskap om källsortering för trettio år sedan.

Träffade Abbastjärnan

Genom sina föreställningar kom hon i kontakt med kändisvärlden och fick turnera tillsammans med svenska kändisar som Tommy Körberg, Susanne Alfvengren, Monica Dominique och Anders Linder.

När chefen för Värmlandsmässan frågade om Ingela kunde komma upp på scenen i Karlstad och avbryta när organisationen – Det naturliga steget, som jobbade med miljöfrågor skulle ha en föreläsning, blev svaret ja.

– Anne-Frid Lyngstad från Abba var med i den organisationen. Så jag smög upp på scenen och avbröt henne när hon pratade. Jag sa: ”Nej nu är det min tur. Nu måste jag berätta om något viktigt. Vill vi ha skogen grön, jajamän.” Och så tvingade jag kändisarna att sjunga med.

Sopan firar 30 år i år.
Sopan firar 30 år i år. Foto: Madeleine Sandström

Hur kändes det att avbryta henne?

– Jag var inne i en karaktär. Det hade inte varit lika enkelt som Ingela, när du är Sopan är det lätt. Anne-Frid Lyngstad tyckte det var kul, men hon undrade först vad det var som hände, säger Ingela och skrattar till.

Det är just genom musiken och texterna till låtarna som hon har fått uppleva en enorm glädje till barnen som hon har träffat genom åren.

Musiken har varit nära till hands för henne. Sedan flera år tillbaka driver hon företaget Pingela musik, där hon arbetar med manus och musik tillsammans med sin man Per Öhman.

Jag har påbörjat på ett manus och det kan bli en till bok framöver
Ingela Öhman

– Jag har många järn i elden. Jag spelar blues också med Ingela Öhman trio. Just nu är det mycket barnsånger som jag sjunger med min barnkör i Väse.

Det går inte att undgå att Ingela gillar att sjunga:

– “Kan vi göra nånting,? Jajamen! för miljön runt omkring? Jajamen! Då får vi hjälpa varann och göra det lilla vi kan!”

Skrivit olika böcker

2013 valde Ingela att skriva en barnbok som heter Sopan när sophögen försvann. Den är främst skriven till barn mellan åldrarna tre till nio år, men även äldre barn kan läsa den.

Ingela har skrivit en bok som heter - Sopan när sophögen försvann.
Ingela har skrivit en bok som heter - Sopan när sophögen försvann. Foto: Madeleine Sandström

– Boken är i stort sett densamma som min musikal. Jag ville att Sopan skulle finnas kvar till barnen när jag inte orkar turnera och bokformen fungerar jättebra!

Innan Ingela hittade på karaktären Sopan skrev hon musikalen Rabatten som hon har planer på att utveckla.

– Jag har påbörjat på ett manus och det kan bli en till bok framöver.

När hon började för trettio år sedan med sin föreställning Sopan, kunde hon inte ana att hon än idag skulle köra samma föreställning.

Trots att det har gått trettio år berättar hon i stort sett samma budskap i dag till sin publik.

– Det går framåt. Det finns mera alternativ på att välja med källsortering. Men tyvärr tror jag fortfarande att folk slarvar. Och så länge det finns ett behov att jag uppträder kommer jag att fortsätta göra det.

Ingela Öhman har en stor familj med många barn och barnbarn.

– Vem vet ? Tänk om någon av mina barnbarn kommer att ta över det jag gör, när jag inte orkar längre. Men jag kommer köra på så länge min kropp orkar, avslutar Ingela Öhman.

Bilden är från när Sopan firade 20 år som karaktär med boksläpp och tårtkalas på KCC.
Bilden är från när Sopan firade 20 år som karaktär med boksläpp och tårtkalas på KCC. Foto: Magnus Carlsson

Ingela Öhman

Ålder: 59 år.

Uppväxt: Kommer från Skåne och flyttade till Värmland 1984.

Familj: Maken Per Öhman. Tre söner, två bonussöner och två extra söner som kommer från Afghanistan, samt sju barnbarn.

Arbete: Jobbar som diakon och församlingsföreståndare i Equmeniakyrkan i Väse där hon bland annat jobbar med barn och ungdomar. Hon driver även företaget Pingela musik tillsammans med sin man. Arbetar med Sopan i mån av tid.

Lyssnar på: Det mesta, men undviker dansbandsmusik.

Annat: Ingela har ett stort fågelintresse och gillar att vara ute i naturen tillsammans med sin man för att att skåda fåglar. Spelar Bowling i LC17BK.

Publicerad:

Artikeltaggar

Ingela ÖhmanKristinehamnMänskligtNyheterSkåne län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.