Smärtstillande geler kan stoppas från butik

Publicerad:
Voltaren är ett exempel på produkt med diklofenak. Arkivbild Foto: Isabell Höjman/TT

Smärtstillande gel och spray som innehåller ämnet diklofenak kan snart vara borta från mataffärernas hyllor, om Läkemedelsverket får som de vill, rapporterar SVT Nyheter.

Myndigheten har lämnat ett förslag till regeringen om att läkemedel som påverkar miljön inte ska få säljas utanför apotek. Diklofenak – som åker rakt genom reningsverken och skadar sedan fiskars njurar och reproduktionsförmåga – är ett sådant. Enligt Läkemedelsverket kan också fler läkemedel behöva begränsas i framtiden, om det visar sig att de påverkar miljön negativt.

Sedan apoteksreformen 2009 får vissa receptfria läkemedel säljas utanför apotek, om de lever upp till vissa kriterier. Men att läkemedel skadar miljön får i dagsläget inte vägas in i beslutet – vilket nu föreslås ändras.

Artikeltaggar

ApotekLäkemedelLäkemedelsverketMiljöSverigeVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare