Hoppa till huvudinnehållet

Har fått 61 miljoner för att knyta ihop Karlskoga och Degerfors fjärrvärmenät

Publicerad:
Kemabs vd Sebastian Cabander och Degerfors Energis vd Peter Lilja ser fram emot att kunna bygga ihop de två kommunernas fjärrvärmenät.
Kemabs vd Sebastian Cabander och Degerfors Energis vd Peter Lilja ser fram emot att kunna bygga ihop de två kommunernas fjärrvärmenät. Foto: Privat

Karlskoga Energi & Miljö (Kemab) och Degerfors Energi hoppas kunna knyta ihop fjärrvärmenäten i Karlskoga och Degerfors med varandra. De två bolagen har tillsammans sökt och beviljats medel från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet för att bygga ihop näten.

En hopbyggnad av fjärrvärmenäten skulle ge en rad positiva effekter, men främst miljömässiga.

– Det här innebär en besparing på 3500 ton koldioxidekvivalenter och det är huvudanledningen till det här bidraget, säger Sebastian Cabander som är vd för Kemab.

Andra fördelar är att sammankopplingen skulle innebära ett robustare energisystem med flera produktionsenheter som kan nyttjas mer effektivt. Detta ger i sin tur minskade produktionskostnader.

Komplicerad process

Det var i höstas som de två bolagen bolagen lämnade in en gemensam ansökan till Klimatklivet. Ansökningsprocessen har varit tämligen komplicerad.

– Vi har hållit på i sex månader med vår ansökan till Naturvårdsverket. Det har inte gått över en natt, utan det har varit en lång ansökningsperiod med många kompletterande frågor för att få klartecken, säger Cabander.

I dagarna kom så beslutet att bidraget beviljats.

"Diskussionerna om en sammankoppling har funnits en längre tid och nu är vi redo att gå vidare”, säger Peter Lilja, VD på Degerfors Energi, i ett pressmeddelande.

Bidraget är på 61 miljoner kronor. Den totala kostnaden beräknas till 136 miljoner. Det innebär att företagen själva får stå för ungefär 75 miljoner kronor.

Sebastian Cabander berättar att investeringen kommer att innebära en besparing på ungefär elva miljoner kronor per år.

– Den betalar sig efter sju år om man räknar med rak återbetalning. Skulle man värdesberäkna det och sätta in räntor och så vidare är man uppe i bortemot 20 år, förklarar han.

Ganska bråttom

Nu fortsätter arbetet med att planera och projektera sammankopplingen, och går allt som det är tänkt kan spaden sättas i marken kring sommaren 2023. Men det är ganska bråttom.

– Det måste vara klart sommaren 2024, vilket är ett krav från Klimatklivet. När världen är så upp och ner som den är, med bland annat pandemi och krig, är det ganska långa leveranstider på det mesta. Så vi måste ha massor med saker igång parallellt nu. Först ska det fram ett antal formella beslut, både i företagen och det politiska styret i respektive kommun. Vi måste sköta upphandling av entreprenaden, vi måste sköta markavtal, vi måste få till alla detaljer kring affärskonceptet att vi köper energin av varandra vid olika givna tidpunkter. Så det är väldigt många saker som ska ske parallellt nu, säger Sebastian Cabander.

Exakt var den nya ledningen för att koppla ihop de två nät ska dras är inte klart än. Den kanske kommer att dras under cykelvägen mellan de två orterna, men den skulle också kunna dras längre upp från Möckeln , eller på sjöbottnen - eller någon annanstans.

Hur som helst blir längden på ledningen minst nio kilometer. Dessutom ska en tryckstegringsstation byggas mellan Karlskoga och Degerfors.

– Det är en lång ledning som ska till, konstaterar Cabander.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors energi ABKarlskogaKemabKlimatklivetMiljöSebastian Cabander

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.