Hoppa till huvudinnehållet

Axfood: Dyrare mat väntar

Publicerad:
Klas Balkow, vd för Axfood. Arkivbild.
Klas Balkow, vd för Axfood. Arkivbild. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Dagligvarujätten Axfood varnar för fortsatt stigande matvarupriser. Dyrare råvaror, liksom ökade kostnader för bland annat förpackningsmedel kommer att lyfta priserna.

Matpriserna har de senaste månaderna stigit i anslutning till den allmänna inflationsboomen. Axfoods vd Klas Balkow ser nu inte detta som något temporärt utan snarare något som kommer att fortsätta.

"Det som nu sker i Ukraina ökar osäkerheten och instabiliteten ytterligare, och mycket talar för att priserna kommer att fortsätta stiga", skriver vd:n i rapporten.

Företaget har också varit en av vinnarna på en i övrigt stor till del fallande Stockholmsbörs under 2022. Aktien är till dags datum upp 21 procent och för första kvartalet kan nu bolaget redovisa en rörelsevinst på 794 miljoner kronor för första kvartalet, bättre än analytikernas genomsnittliga förväntningar på 739 miljoner kronor. Den kan också jämföras med vinsten på 541 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder kronor i linje med marknadsförväntningarna och betydligt högre än samma period föregående år (13,2 miljarder).

"I takt med att kunderna i allt större utsträckning söker sig tillbaka till butikerna har e-handeln svårt att möta förra årets höga tillväxttal, även om vi ser hur vår e-handelsutveckling står sig bättre än marknaden", skriver vd:n.

Företaget meddelar samtidigt att man ska bygga Sveriges största takbaserade solcellsanläggning i Bålsta på en cirka 80 000 kvadratmeter stor yta.

Läs också:

Nu sticker matprisernaBedömare spår stigande matpriser

Artikeltaggar

AxfoodBålstaE-handelEkonomiLivsmedelUkraina

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.