Att vistas ute i naturen under vår och sommar ökar risken att smittas av TBE som sprids av fästingar. Det finns inget botemedel mot viruset, men det går att vaccinera sig.
De senaste veckorna har det varit ovanligt varmt i stora delar av landet, vilket gynnar fästingarna. De finns framför allt i skog och i högt gräs och biter sig fast i huden för att suga blod.
Fästingen kan sprida sjukdomar som TBE och borrelia, som i värsta fall kan orsaka allvarlig sjukdom. Vaccinering ger ett förebyggande skydd.
Fästingbussen är en mobil vaccinationsmottagning som erbjuder vaccin mot TBE och snart kommer den till Karlskoga och Degerfors.
Den 23 april står bussen utanför Pekås i Degerfors och den 25 april stannar den till vid Coop Forum i Karlskoga. Det är de första stoppen på en turné som pågår från april till oktober. Bussen kommer även att finnas på plats i Fjugesta, Marieberg och Örebro.
Hundratals fall per år
De senaste åren har cirka 350 fall av TBE rapporterats i Sverige.
Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten är Örebro ett av de hårdast drabbade länen de senaste åren, sett till TBE-fall per invånare. Mellan 2019 och 2020 fördubblades antalet fall och 2021 smittades 28 personer av TBE – jämfört med 10 fall under 2019.
Grundvaccineringen består av tre sprutor och ger skydd mot TBE i tre år.
Det går även att vaccinera sig på vårdcentraler och vissa apotek. Barn kan i regel vaccineras mot TBE från ett års ålder, enligt 1177 Vårdguiden.
Så tar du bort en fästing
Om du misstänker att du kan ha fått en fästing är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Ju längre fästingen sitter fast ökar risken för att bli smittad. Enligt 1177 ska du inte smörja eller badda någonting innan du tar bort den.
1177 guidar – så tar du bort fästingen, steg för steg:
- Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på ett apotek och i en del butiker.
- Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
- Försök att få med hela fästingen. Om det blir en del kvar kan du låta det vara.
- Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
Glöm inte att titta i hårbotten efter fästingar. Efter ett fästingbett är det även viktigt att kontrollera huden några veckor efter bettet. Rodnad i huden som uppstår tidigast efter en vecka kan vara tecken på borrelia.
År | Antal fall |
2019 | 10 |
2020 | 20 |
2021 | 28 |