Hoppa till huvudinnehållet

Dödsstöten för Liberalerna som nu får jobba i kulisserna

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Liberalerna i Degerfors fick inte ihop kandidater till en lista och ställer inte upp i kommunvalet. Här syns den lokale partiordföranden Lars-Gunnar Hedenquist och oppositionsråd för Liberalerna i Örebro län Willhelm Sundman.
Liberalerna i Degerfors fick inte ihop kandidater till en lista och ställer inte upp i kommunvalet. Här syns den lokale partiordföranden Lars-Gunnar Hedenquist och oppositionsråd för Liberalerna i Örebro län Willhelm Sundman. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Liberalerna i Degerfors fick inte ihop kandidater till en lista. Därmed ställer de inte upp i kommunvalet för kommande mandatperiod.

– Det blev som fruktat, vi har inte fått tag på kandidater som är villiga att ställa upp på listan, säger Lars-Gunnar Hedenquist, Liberalernas ordförande i Degerfors.

– Det blir tyvärr som i Hällefors. Där finns heller ingen liberal kommunlista och Laxå har haft problem förut, men har fått ihop en lista, säger han och fortsätter:

– Man får jobba på som lokalavdelning och göra sin stämma hörd på andra sätt, skriva insändare, komma med medborgarförslag och prata med folk som man har goda relationer till. Det blir ett annat sätt att försöka föra fram våra synpunkter på, där vi är mer jämställda med vanliga medborgare.

Det har väl aldrig hänt sig i Degerfors förut?

– Nej, vi har alltid haft listor även om vi de senare valen haft kanske max fyra-fem kandidater mot tidigare åtta-tio. Det är synd, men det är som vi pratat om förut svårt i många sammanhang att få folk att ställa upp, säger Hedenquist och fortsätter:

– Det är tråkigt, men å andra sidan känns det inte bra att ställa upp med enbart ett gubbgäng i åldern 70-80+ heller. När vi hade årsmöte diskuterade vi det här och redan förra året fick styrelsen i uppdrag att prata med folk omkring sig om någon kunde träda fram och stå med på listan.

Finns då inget behov av liberal politik bland yngre?

– Jag vet inte hur man ska tolka det. Visst det är svårt att rekrytera, men vi är heller inget parti knutet till någon rörelse som S och V, som ofta kan rekrytera via facket, eller centern men sin koppling till landsbygden och LRF, där fylls det på mer naturligt. Även Moderaterna har sin koppling, till företagsamheten.

– Hos oss ska man komma in för att man har intresse för frågor om exempelvis skolan eller integrationspolitiken. Vi är ett idéparti, även om det förr fanns ett starkt fäste i frikyrkan hos oss, de socialliberala har en klar frikyrklig anknytning.

Inte dyster

Den representation Liberalerna haft i Degerfors kommunala nämnder under mandatperioden är ordinarie plats i kommunfullmäktige, kultur- och utbildningsnämnden, servicenämnden samt vice ordförandeplats i socialnämnden. Den sistnämnda till dess revisionen gav rött kort för socialnämndens presidium i fjolårets revisionsberättelse.

Nu lägger de sig inte platt ändå, utan kommer som nämnt jobba i kulisserna och ge sina synpunkter på saker och ting.

– Då kan man vara friare att prata också, så framtiden kanske inte är så dyster som den ser ut, säger Hedenquist.

Liberalerna på fallrepet – efterlyser kandidater

Artikeltaggar

DegerforsKommunalvalLars-Gunnar HedenquistLiberalernaPolitikVal 2022Valsedel

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.