Hoppa till huvudinnehållet

Nytt mål i baken tidigt: ”Präglade hela matchen”

Publicerad:
Joe Gyau, som fick utgå på grund av skada, föll i den här duellen mot Värnamos Abdussalam Magashy. Precis som Degerfors föll i matchen.
Joe Gyau, som fick utgå på grund av skada, föll i den här duellen mot Värnamos Abdussalam Magashy. Precis som Degerfors föll i matchen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Degerfors IF:s mycket svaga start på allsvenskan kan kopplas ihop med tidiga baklängesmål.

– Nu präglade det hela matchen. Vi har inte råd att starta så här. Det såg vi redan förra året hur svårt det är att komma igen då, säger tränaren Andreas Holmberg efter 0–2-förlusten i Värnamo.

Samtliga fem nederlag i år har varit efter att DIF släppt in mål efter mer eller mindre kort tid av matcherna.

Mot Djurgården (1–3) blev det mål i elfte minuten. Mot Häcken (1–2) i 14:e. Mot Kalmar (0–2) i sjätte. Mot Hammarby (0–1) dröjde det tills 25:e. På måndagskvällen hade matchklockan på Finnvedsvallen i Värnamo precis passerat fem minuter när Degerfors släppte in mål.

Dåligt vid båda målen

Baklängesmålen var dessutom en rejäl ”huvudvärk” för tränare även på betydligt lägre nivå än allsvenskan.

DIF bjöd Värnamo på chansen i samband med första målet efter ett dåligt beslut av Sebastian Ohlsson. Därefter fick inte laget bort bollen som gick fram till Oscar Johansson vars skott ställde Alfie Whiteman utan chans.

– Vid andra var det helt enkelt dåligt försvarsspel från oss, erkänner Holmberg om anfallet i 56:e minuten som betydde att matchen mer eller mindre var avgjord.

Värnamo spelade effektivt och vägvinnande, fram tills att Marcus Antonsson kunde göra mål, men allt underlättades av motståndare som agerade häpnadsväckande passivt.

Där syntes en stor skillnad mellan de båda lagen även offensivt. När Värnamo satte fart och fyllde på med spelare saknade DIF å sin sida den förmågan. Laget förmådde inte växla tempo och ta sig fram till farligheter.

Gustav Granaths Degerfors förmådde aldrig resa sig mot Värnamo, med Wenderson Oliveira, efter att åter släppt in ett mål tidigt.
Gustav Granaths Degerfors förmådde aldrig resa sig mot Värnamo, med Wenderson Oliveira, efter att åter släppt in ett mål tidigt. Foto: Mikael Fritzon/TT

– Vi hade ingen bra målchans på hela matchen, erkänner DIF-tränaren.

Samtliga sex avslut på mål var en enkel match för Värnamos målvakt.

I stället var det närmare en tredje fullträff för hemmalaget, som hade fem avslut på mål, än en reducering för DIF.

”Stukade”

– Vi är stukade och kom inte upp i den nivå vi vill. Värnamo tog välförtjänt tre poäng, fortsätter Holmberg.

Värnamos första trepoängare någonsin i allsvenskan.

Tränaren Kim Hellberg kom först tidigt till presskonferensen men vände tillbaka mot omklädningsrummet igen när han såg att han var först:

– Då hinner jag in och fira lite mer.

Hellberg var mycket nöjd med sitt lag när han återvände.

– Jag är stolt och tycker att vi gjort oss förtjänta av den här segern.

Sett både till tidigare matcher och vad som presterades nu.

Tröstens ord

Han kommer med några tröstens ord till sin kollega i DIF:

– Jag är övertygad om att Degerfors kommer att ta många poäng. Vi har inte haft så svårt att komma åt något lag i deras speluppbyggnad.

Problemet för DIF var ju att det i nästa steg inte hände något konstruktivt vilket i kombination med ännu ett tidigt baklängesmål gjorde att det blev femte raka förlusten och ett ännu sämre läge i bottenstriden.

På söndag är det hemmamatch mot Elfsborg. Då blir det, till att börja med, av största vikt att undvika ett tidigt baklängesmål för att kunna ta poäng.

Värnamo–Degerfors 2–0 (1–0)

Mål: 1–0 Oscar Johansson (6), 2–0 Marcus Antonsson (56).

Publik: 2 470.

Startelva: Alfie Whiteman – Gustav Granath, Sean Sabetkar, Sebastian Ohlsson, Joe Gyau (71) – Christos Gravius, Adam Carlén (79) – Diego Campos, Johan Bertilsson (72), Abdelrahman Saidi – Dijan Vukojevic (62).

Ersättare: Anton Kralj (62), Daniel Krezic (71), Adhavan Rajamohan (72), Rasmus Örqvist (79), Erik Lindell, Justin Salmon och Jeff Gal.

Komplett matchfakta

Tabellen

Krönika efter förlusten: Därför tycker jag att Degerfors ska spela 3–4–3Betyg: Degerfors tre bästa spelare mot Värnamo

Artikeltaggar

AllsvenskanAndreas HolmbergDegerfors IF HerrFotboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.