Hoppa till huvudinnehållet

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater

Publicerad:
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater, uppger utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

"Ryssland har i dag beslutat utvisat 4 svenska diplomater. Det ryska agerandet är omotiverat och oproportionerligt. Genom att utvisa västerländska diplomater spär Ryssland på sin internationella isolering. Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands obefogade agerande", skriver utrikesministern.

Utvisningarna är ett svar på att Sverige tidigare utvisat tre ryska diplomater med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Ryssarna utvisades med hänvisning till Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. De ansågs arbeta som spioner under diplomatisk täckmantel.

Även ett flertal andra länder, som Danmark, Tyskland, Italien, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Irland, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Slovakien och Polen har nyligen utvisat ryska diplomater.

Rysslands agerande mot Sverige följer på att landet under den senaste veckan beslutat att utvisa 40 tyska diplomater samt totalt 31 diplomater från Nederländerna, Belgien och Österrike.

Artikeltaggar

Ann LindePolitikRysslandSamhälleSverigeTwitterUnderrättelseverksamhetUtvisning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.