Hoppa till huvudinnehållet

Paludan sent ute – får dubbla avslag

Publicerad:
Högerextremisten Rasmus Paludan har ansökt om att få hålla flera manifestationer på lördag. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Danska högerextremisten Rasmus Paludan får avslag på sina ansökningar om manifestationer i Trollhättan och Örebro på lördag den 30 april. Polisen anser i båda fallen att ansökan kommit in för sent för att hinna behandlas.

Rasmus Paludan har skickat in en ansökan om att demonstrera ännu en gång i Örebro, rapporterar SVT Örebro. Under långfredagen utbröt ett upplopp i staden efter det att Paludan beviljats tillstånd att demonstrera.

En ansökan har också skickats in som avser Trollhättan, skriver TTELA.

Samma dag

Paludan fick dock redan samma dag avslag på dessa ansökningar. Polisen hänvisar i båda fallen till att ansökan helst ska skickas in en vecka i förväg för att de ska kunna genomföra en prövning av ordning och säkerhet som krävs för ärendet. Besluten kan överklagas till förvaltningsrätten.

"Rätten att uttrycka och manifestera sina åsikter har ett starkt skydd i grundlagen och att värna demokratin ingår i polisens uppdrag. Men enligt ordningslagen ska ansökan göras skriftligen i god tid", skriver polismyndigheten på sin hemsida om ansökan gällande Trollhättan.

I sina ansökningar beskrivs tillställningarna som valmöten för partiet Stram kurs Sverige, där Paludan ska berätta om sin politik och kritisera islam.

Enligt båda ansökningarna ska det vara två till fem personer som manifesterar. De ska ha med sig megafon, tändare och böcker.

Har nekats tidigare

Tidigare har Rasmus Paludan ansökt om att få demonstrera i Stockholm och Uppsala under 1 maj. I Stockholm vill han tåga från Humlegården till Norra Bantorget, alltså samma väg som Socialdemokraternas 1 maj-tåg går. Paludan skriver i sin ansökan att han vill gå med en brinnande koran 150 meter framför Socialdemokraternas tåg.

Paludan har även sökt tillstånd för en manifestation i Borås, något som nekades av polisen med hänvisning till bland annat de kravaller som bröt ut under påskhelgen. Beslutet har överklagats av Paludan och ska nu prövas av förvaltningsrätten.

Alexzandra Persson/TT

Alice Nordevik/TT

Artikeltaggar

DemonstrationerInrikes/utrikesManifestationerÖrebroPolisenRasmus Paludan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.