Susanne Sjöstedt: Räkna med ett skutt uppåt i nästa opinionsmätning

Ledare
PUBLICERAD:
Varför sköt inte polisen skarpt mot stenkastare vid upploppen under påskhelgen? Det undrade Ebba Busch (KD) i Ekots lördagsintervju.

I stället för 100 skadade poliser, ”varför har vi inte 100 skadade islamister?”, undrade Busch.

På en direkt fråga om KD-ledaren tyckte att det varit ett bra resultat om polisen skadat fler, blev svaret ”Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning”.

Polisen hade, menade hon, behövt ”eskalera till den yttersta nivån”.

Ebba Bush har sagt och gjort många kontroversiella saker under sina år som proffspolitiker – indikerat att fattigpensionärer får skylla sig själva för sin ekonomiska utsatthet, dömd för förtal i samband med en kontroversiell husaffär, flippat 180-grader från tydligt SD-motstånd till att verka vara Jimmie Åkessons nya bästis. Men frågan är om detta inte tar priset i populistisk uppvigling.

Uttalandena föll som en bomb i sociala medier när folk undrade om Busch verkligen menade att polisen mer urskillningslöst än man faktiskt gjorde – polisen sköt många varningsskott och tre personer träffades dessutom av rikoschetter – borde ha avfyrat skarpladdade vapen mot klungor av i många fall barn och ungdomar.

Hörde de rätt när en partiledare tycks uppmana svenska poliser att skjuta för att skada hundratals?! Det är rätt uppseendeväckande även om bilderna på stenkastande ungdomar, brinnande bilar och blodiga polishjälmar med rätta upprör.

Många chockerades över Buschs utspel, bland dessa ledande företrädare för polisen och polisforskare. Andra jublade.

Jo då, klart polisen borde ha skjutit ungarna, tyckte omedelbart självutnämnda Sverigevänner i flödet. Hade en familjemedlem deltagit i upploppen borde hela familjer utvisas och svenska medborgarskap återtas, lät det i kommentarsfält. Ett eko av hur det brukar låta när ledande sverigedemokrater är ute och vevar mot invandrare.

Och det avslöjar ju vad det är Ebba Busch faktiskt håller på med. Hon spär på polariseringen för att ragga nya KD-väljare bland SD-sympatisörer.

De har gillat henne länge. Men det har hittills inte gett något tillflöde av nya väljare. Kanske blir detta knuffen för vissa.

En del gamla KD-sympatisörer som hängt med under hela resan har säkert fått nog nu, men kan man fylla på med fler nya är det kanske önskvärt. Att säga rakt ut att man vill att polisen ska skjuta demonstrerande muslimska barn och ungdomar går trots allt hem i vissa väljargrupper. Inte ens Åkesson har någonsin gått så långt som Busch.

Polariseringen har tjänat henne väl, det märktes efter förtalsdomen där Busch snarast vann sympatier. Genom att kritiseras av vänstern har populariteten rusat till höger.

Ja, det är paradoxalt nog så att det uppviglande utspelet nog innebär att Ebba Busch sitter säkrare på partiledarposten än tidigare. Räkna med ett skutt uppåt för KD i nästa opinionsmätning.

Susanne Sjöstedt