Hoppa till huvudinnehållet

Om inte bygglov beviljas: ”50 arbetstillfällen hotade”

Publicerad:
Degerfors Industrihus AB har sökt bygglov för utbyggnad av industrilokalen på Gjuterigatan för Vishay Nobel AB's räkning. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Bygg- och miljönämnden föreslogs avslå ansökan, men nämnden vill istället titta på möjligheter till att bevilja bygglov. 50 arbetstillfällen i Degerfors kan vara hotade, enligt sökanden, om man får nobben.

Det kommunägda bolaget Degerfors Industrihus AB har sökt bygglov för två tillbyggnader på en industrilokal på Gjuterigatan om 38 respektive 217 kvadratmeter, vilket bygg- och miljönämnden från förvaltningens sida föreslagits att avslå.

Anledningen till förvaltningens förslag till nämnden är att man anser avvikelsen är för stor från gällande detaljplan, som medger att högst en fjärdedel av tomten får bebyggas. För den aktuella fastigheten är det en byggnad på max 1 098, 25 kvadratmeter men enligt ansökan hamnar byggnadsarean på 1 335 kvadratmeter.

Förvaltningens förslag har meddelats sökanden innan nämnden behandlade ärendet, i enlighet med förvaltningslagen, och sökanden har getts möjlighet att yttra sig.

Yttrande

Det har man också gjort från Degerfors Industrihus och meddelat att efterfrågan ökat stort på hyresgästens, Vishay Nobel AB, produkter och att orderingången är så stor att de inte klarar att hålla leveranstider mot kunderna. Man beskriver att lokalerna idag räcker för 28 anställda, men man är redan uppe i 30 och verksamheten går på överkapacitet.

En genomförd tillbyggnation enligt ansökan skulle, enligt hyresvärdens yttrande, kunna innebära att verksamheten kan förstärkas med ytterligare 15 anställda. Man har fört dialog med hyresgästen över tid och ett nytt tioårigt lokalavtal har träffats för om- och utbyggnationen som i så fall ska stå klar 1 november.

Hotade jobb

I en konsekvensbeskrivning skriver Degerfors Industrihus vd, Rickard Erhard, att det i dialog med Vishay Nobel AB framkommit att risken finns att verksamheten kan komma att förläggas utomlands, om man inom företagets koncern anser att man nått sin övre gräns av utveckling i Degerfors. Det skulle kunna innebära att 30 befintliga arbetstillfällen och ytterligare 15 potentiella arbetstillfällen är hotade och ytterligare 20 befintliga, om man räknar in underleverantörer på orten.

Enligt Erhard har också, enligt en utredning som gjorts, flertalet intilliggande fastigheter historiskt beviljats bygglov för exploatering. Upphandlingen om tillbyggnad av produktionslokal och personalrum finns redan ute.

Inget beslut

Bygg- och miljönämndens uppfattning är att det nu handlar om att säkerställa arbetstillfällen i Degerfors. Därför valde man att, tvärtemot förslaget, nu inte gå till beslut.

Torbjörn Holm (V) satt ordförande även i senaste bygg- och miljönämndsmötet, men avgår nu sedan han valts till ordförande i kommunfullmäktige. Han ersätts till nästa nämndmöte av Per-Olow Linder (V).
Torbjörn Holm (V) satt ordförande även i senaste bygg- och miljönämndsmötet, men avgår nu sedan han valts till ordförande i kommunfullmäktige. Han ersätts till nästa nämndmöte av Per-Olow Linder (V). Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Vi inser naturligtvis att det är viktigt att vi har bra kommunikation och approach när det är frågan om industrijobb i Degerfors och att vi försöker titta på vilka möjligheter som finns för att få till utbyggnaden som Vishay Nobel vill göra för att säkerställa de jobb som finns och förhoppningsvis ytterligare några jobb, säger bygg- och miljönämndens ordförande Torbjörn Holm (V).

– Det är ingen liten utbyggnad men att det kan ge möjlighet till ytterligare 15 jobb tycker vi att vi måste beakta i sammanhanget. Så vi tog inte ställning till om bygglov ska beviljas, utan bara att utredningen inte är tillräcklig för att kunna göra undantag i det här fallet, säger Holm och fortsätter:

– Ska vi kunna bevilja bygglov som avviker från detaljplanen måste vi höra grannar och det var en del som inte fanns med i det här.

Från förvaltningens sida har man inte låtit grannar yttra sig, eftersom man föreslagit avslag till ansökan.

På frågan om det inte är ganska brådskande för företaget att få besked, svarar Holm:

– Jo man syftar på att vara klara 1 november, men det ska nog inte vara något problem även om det tar en extra månad. Nästa möte med bygg- och miljönämnden är 24 maj och för att klara det här behöver vi också ett nytt planuppdrag, säger Holm.

Men först ska alltså grannhörande genomföras.

Vishay Nobel AB behöver bygga ut men bygg- och miljönämnden tog inte ställning i bygglovsfrågan i senaste mötet, de vill genomföra grannhörande först.
Vishay Nobel AB behöver bygga ut men bygg- och miljönämnden tog inte ställning i bygglovsfrågan i senaste mötet, de vill genomföra grannhörande först. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Bygg- och miljönämndenBygglovDegerforsDegerfors Industrihus ABGjuterigatanPolitikRickard ErhardSamhällsbyggnadsförvaltningenTorbjörn HolmVishay Nobel AB

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.