Tomas intresse för ödehus blev bok: ”Det var precis som nåt klickade till i mig”

Publicerad:
Foto: Anette Molin

Torsdagen den 28 april släpper Tomas Molin i Karlskoga boken ”Bland tomtar och troll i ödehusen”. Boken handlar om ödehus i vår omgivning, något som han tycker är både spännande, roligt och sorgligt.

– Att det skulle bli en bok var inte planerat egentligen. Allt började förra sommaren när jag var med min fru då hon skulle "plåta" naturbilder.

De stannade vid ett ödehus i Lekhyttetrakten där det växte fina blommor.

– Det var precis som nåt klickade till i mig och jag ville ta några bilder på det gamla ödehuset, och minnen från barndomen flimrade förbi.

Det här ödehuset var starten för Tomas bok.
Det här ödehuset var starten för Tomas bok. Foto: Tomas Molin

Positiv feedback

Tomas hade ett ödehus i närheten när han var i sjuårsåldern dit han brukade rymma och bara stå där och titta. Det var nånting redan då när han såg gamla hus och nu klickade det igång igen.

– Jag fotade och lade ut bilder på Facebook och skrev en liten text till bilderna. Ibland lite roligt, ibland bara fakta. Intresset för bilderna ökade och jag fick en massa kommentarer och till slut sa de att jag borde göra en bok.

Runt jul hade han fått så mycket positiv feedback att han på allvar började fundera på en bok.

– Jag ställde frågan till mig själv, ska jag göra det här, och jag svarade ja, säger han och skrattar.

Planen var att boken skulle ges ut senhösten 2022, men det gick snabbare än så.

– Det är jag i nötskal, när jag brinner för nåt blir jag så engagerad och då kan jag inte släppa det. När tankarna finns där är det lätt att skriva så jag körde på, säger han och tillägger:

– Jag har gjort olika kapitel där bilden är bas. Till vissa bilder skriver jag fakta som jag tagit reda på, till andra låter jag fantasin flöda. Att gå in i de här husen är som att komma in i en annan värld. Det är sorgligt, vackert och spännande på en och samma gång.

På gränsen mellan Närke och Värmland hittade Tomas en ödeby med sex hus.

– Alla husen stod orörda och tittade man in genom fönstren såg man att det var möblerat. Det fanns soffa, bord, taklampa och en barnvagn från uppskattningsvis 1960-talet. I köket fanns en lucka i murstocken som man nog använde som bakugn. Under spisen låg det ved, den har förmodligen legat där i 50 år. Länge sen nån klöv den veden... Det var otroligt mycket nostalgi. Jag har stött på en massa saker som jag såg när jag var barn.

Luckan i murstocken som troligen användes som bakugn.
Luckan i murstocken som troligen användes som bakugn.

I ett av uthusen hittade Tomas en orörd Mercedes från 50-talet och innanför stod det en Volkswagen med nummerplåt med länsbokstav.

Fota steg för steg

Tomas och hans fru Anette är ofta ute och letar efter ödehus.

– Vi åker ut på landet och tar av på småvägarna. Man hittar nästan alltid nånting. Det lär finnas 3500 ödehus bara i Värmland, det är många!

Nyligen var han på konstrunda i Lekeberg och träffade ett Stockholmspar i 25-årsåldern som köpt ett ödehus i västra Närke. Huset ska renoveras och Tomas kommer att vara med och fota steg för steg.

– Tanken är att så småningom knyta i hop den säcken så att det blir ett av kapitlen i nästa bok som förhoppningsvis kommer om något år. Jag har nästan lika mycket material till.

Suget efter den här boken verkar väldigt stort konstaterar Tomas.

– Mitt mål var bara att skriva boken, jag hade ingen tanke att det skulle bli något som spred sig så mycket som det verkar ha gjort. Det ligger i tiden det här med ödehus. Tack vare pandemin har många varit ute i naturen och sett det här och blivit fascinerade. Intresset att bli ägare till ett ödehus har vuxit.

Artikeltaggar

FörfattareKarlskogaNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare