Hoppa till huvudinnehållet

Lena Philipsson på turné med Diggiloo

Publicerad:
Lena Philipsson åker på turné och ger ut en bok. Arkivbild. Foto: Erik Simander/TT

Lena Philipsson är en av de artister som turnerar med Diggiloo i sommar. Mitt i det späckade spelschemat ger hon också ut en bok om sig själv.

– Nu gläntar jag lite försiktigt på dörren, säger hon.

Stämningen är hög när artisterna i Diggiloogänget har börjat repa tillsammans, berättar Lena Philipsson som för andra gången ansluter till den klassiska sommarturnén. I den 19:e upplagan ingår bland andra en kvartett från Melodifestivalen: Liamoo, John Lundvik, Robin Bengtsson och Theoz. Även Sanne Salomonsen, Jessica Andersson, Måns Möller och Mariette deltar i år.

– Det känns jättekul, det är många som jag känner ganska väl så det blir väldigt trevligt att åka tillsammans. Vi håller på med workshops så nu träffar jag också dem jag inte känner sedan tidigare och alla verkar väldigt snälla och gulliga, säger Lena Philipsson.

TT: Märks det att så få har kunnat spela och turnera under pandemin?

– Ja det tror jag spelar in, att alla tycker det är kul att få musicera och spela tillsammans. Och blandningen – att det är spritt i åldrarna, det är också kul för publiken.

Turné och bokdebut

Själv ska Lena Philipsson bjuda på "låtar som man känner igen" men också duetter och musikaliska möten. Hon har just genomfört en vårturné men är inte rädd för att jobba hela sommaren med Diggiloos spelningar.

– Jag är van vid shower där man kör i två år. När vi repar in en massa saker har jag inget emot att man verkligen får köra sen, säger hon.

Lena Philipsson är dubbelt aktuell i vår, hon bokdebuterar också med "I händelse av min död: En manual", där hon i en samling texter skriver om artistlivet, ensamheten och sin vardag. Länge har hon varit hemlig med sitt privatliv och för ett par år sedan fick hon därför tanken att skriva något om vem hon egentligen är.

– Jag började fundera på att när jag dör kommer jag kanske försvinna som en obegriplighet. Jag kanske ska lätta lite på förlåten och förklara lite hur jag tänker för dem som är intresserade, säger Lena Philipsson men undrar samtidigt vem som "ska läsa den här jäkla boken”.

Pandemin gjorde att hon tog upp idén igen i nära samarbete med ett förlag.

– Jag känner mig väldigt glad och stolt att förlaget tyckte mitt språk höll.

"Utbrytningsförsök"

Lena Philipsson vill inte "hänga ut någon" i boken men är beredd på att den kanske ändå kommer att skapa en och annan rubrik.

– Nu gläntar jag försiktigt på dörren här, som ett slags befrielseprocess för jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt att hålla mig undan privat hela tiden. Det har fått styra väldigt mycket i mitt liv så det kanske är ett litet utbrytningsförsök som vi pratar om.

Någon bokturné blir det dock inte – istället är det med Diggiloo som Lena Philipsson möter publiken i sommar.

Elin Swedenmark/TT

Årets artister på Diggiloo: Måns Möller, John Lundvik, Theoz, Mariette, Liamoo, Robin Bengtsson, Sanne Salomonsen, Jessica Andersson och Lena Philipsson. Pressbild.
Årets artister på Diggiloo: Måns Möller, John Lundvik, Theoz, Mariette, Liamoo, Robin Bengtsson, Sanne Salomonsen, Jessica Andersson och Lena Philipsson. Pressbild. Foto: Kristofer Sandberg
Fakta: Diggiloo

Fakta: Diggiloo

Artisterna som deltar i den 19:e upplagan av Diggiloo: Måns Möller, John Lundvik, Theoz, Mariette, Liamoo, Robin Bengtsson, Sanne Salomonsen, Jessica Andersson och Lena Philipsson.

Turnéplan: 3/7 Malmö, 6/7 Vetlanda, 8/7 Ystad, 9/7 Varberg, 13/7 Älvsbyn, 15/7 Höga Kusten, 16–17/7 Rättvik, 21/7 Kristianstad, 22/7 Vårgårda, 23/7 Båstad, 28/7 Åmål, 29/7 Vänersborg, 30/7 Gränna, 31/7 Borgholm, 4/8 Mariestad, 5/8 Karlskoga, 6/8 Hestra, 7/8 Söderköping, 12/8 Bollnäs, 13/8 Stockholm, 19/8 Sandviken, 20/8 Eskilstuna.

Artikeltaggar

DiggilooJessica AnderssonJohn LundvikKarlskogaLena PhilipssonLiamooMåns MöllerMarietteMusikRobin BengtssonSanne SalomonsenSommarTheoz

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.