Ryskt militärflyg kränkte svenskt luftrum

PUBLICERAD:
Det ryska propellerplan av typen AN-30 som kränkte svenskt luftrum den 29 april, fotograferat av svenska jaktplan.
Foto: Försvarsmakten
Ett ryskt militärt propellerplan har kränkt svenskt luftrum söder om Blekinge, enligt Försvarsmakten. Svenska jaktplan gick upp för att möta planet.
Sverige kommer agera diplomatiskt mot kränkningen, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Kränkningen inträffade på fredagskvällen. Flera svenska Jas 39 Gripen skickades upp. De svenska jaktplanen följde hela händelsen och fotograferade det ryska planet, som var av typen Antonov-30 (AN-30).

"Planet befann sig öster om Bornholm och flög därefter mot svenskt territorium. Under en kortare period kränkte planet svenskt luftrum för att sedan lämna området", skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

– Vi såg att de var på väg, vi var snabbt uppe, vi mötte dem och vi fanns där hela tiden, säger Försvarsmaktens presstalesperson Therese Fagerstedt till TT.

En markering

TT: Vad gjorde det ryska planet på svenskt luftrum?

– Det är något vi får titta närmare på och göra en analys och beredning av. Jag vill inte kommentera det ytterligare i kväll, vi kanske får återkomma till det, säger Fagerstedt.

På frågan om kränkningen kan betraktas som avsiktlig svarar Fagerstedt att det är svårt att avgöra. Men flygningen i sig, så nära svenskt luftrum, kan sannolikt i alla fall ses en markering från rysk sida, säger hon.

– Men om de faktiskt avsåg att kränka svenskt luftrum kan jag i nuläget inte svara på.

"Agera diplomatiskt"

Peter Hultqvist säger att det är helt oacceptabelt att kränka svenskt luftrum.

"Vi kommer självfallet att agera diplomatiskt mot detta. Agerandet är oprofessionellt och med tanke på det samlade säkerhetsläget synnerligen olämpligt. Svensk suveränitet ska alltid respekteras", säger Hultqvist i en skriftlig kommentar till TT.

Senast den 2 mars kränkte fyra ryska stridsflyg svenskt luftrum öster om Gotland. Även då genomförde det svenska flygvapnet en insats med Jas 39 Gripen som mötte de ryska planen och fotograferade dem. Enligt flygvapenchef Carl-Johan Edström rörde det sig då om "en medveten handling".