Hoppa till huvudinnehållet

Youtuber lyfter frågor om adhd: "Så många förutfattade meningar”

Publicerad:
Patrik Fahlin fik sin diagnos som vuxen efter en stökig uppväxt. Nu vill han göra informationen kring adhd lättillgänglig genom en Youtubekanal. Foto: Patrik Fahlin

Efter en trasslig skolgång med mobbning och usla betyg hittade Patrik Fahlin sin plats i världen genom musiken.

I vuxen ålder fick han diagnosen adhd och nu har han startat en Youtubekanal som vill informera om ämnet på ett underhållande sätt.

Efter bara ett avsnitt är han störst i Sverige.

För en knapp vecka sedan publicerade det första avsnittet på Patrik Fahlins Youtube-kanal ”Fokus ADHD”. Uppmärksamheten och den varma responsen har överraskat honom - visst förstod han att det fanns ett behov av att förmedla adhd-relaterat material på ett informativt och underhållande sätt, men att behovet var så här stort trodde han inte.

– Jag fick min diagnos först i vuxen ålder. Det var nu i vintras strax innan jul, berättar Patrik Fahlin.

– Att få diagnosen var skönt, det gav mig en förklaring till varför saker har sett ut som de har gjort i mitt liv. Det skapade en logik. Så jag tog emot diagnosen, mestadels med glädje.

Han är noga med att poängtera att han inte ser diagnosen som en krycka att luta sig emot.

– Det är ingenting som jag använder för att inte göra vissa saker. Snarare ger det mig en förståelse till varför vissa saker är svåra för mig. Och andra enkla.

När han försökte söka information och material upptäckte han att det fanns en del hel bra saker att ta del av, men de var i regel på engelska.

– Det som fanns på svenska var stelt. Ofta en professor framför en Powerpoint i två timmar. Något som en person med adhd aldrig skulle palla att lyssna på. Vilket ju är tragikomiskt.

Utvecklingssamtal det värsta

För Patrik Fahlin var uppväxten och skolan en jobbig tid. Han berättar om oförstående lärare och återkommande tillkortakommanden.

– Utvecklingssamtal var det värsta som fanns för mig. Jag fick alltid höra: ”Patrik har inte fokuserat, han har inte lyckats göra det han skulle. Han kan så mycket, men anstränger sig inte”. Det var som ett återkommande mantra. Jag hade katastrofala betyg.

De dåliga betygen hade inte med intresse att göra, menar Patrik Fahlin i dag.

– Det var något som störde mig inuti. Jag kan inte förklara det bättre än så. Det finns en nidbild av hur en person med adhd är - överenergisk som en studsboll i klassrummet, men för mig och de flesta andra med diagnos handlar det om att det pågår en massa saker inom en samtidigt.

I ett försök att förklara jämför han upplevelsen med att vara på bio och i stället för att se en film på duken, ser han tio samtidigt.

– Så känns det i mitt huvud.

Foto: Patrik Fahlin

Sångare i hårdrocksband

Under många år har Patrik Fahlin arbetat som coach och föreläsare både i privat och egen regi. Han har dessutom omfattande scenvana från att ha varit sångare i Karlstadsbandet Eyes Wide Open. Gruppen har turnerat i Europa och spelat på festivaler med akter som Black Sabbath, Alice Cooper och Slipknot. Han har ingen formell pedagogisk utbildning, men arbetet med Youtube-kanalen lutar sig mot en livstid av erfarenheter.

– Filmerna gör jag med väldigt mycket humor, snabba klipp och referenser till populärkultur. Det får absolut inte bli tråkigt att titta på. Debatten om adhd är så polariserad i dag - antingen ska det lyftas fram som en superkraft eller så ska offerkoftan på. Inget av detta är rätt sätt att se på det tycker jag. Det måste finns en balans.

Premiäravsnittet, och hittills det enda tillgängliga, handlar bland annat om strategier och rutiner. Tanken är att publicera ett nytt avsnitt varannan vecka, nästa kommer den 4 maj. I dagsläget är kanalen inget som kan generera en inkomst, men med tiden hoppas han kunna utveckla sitt arbete med föreläsningar och liknande.

– Med tanke på responsen så ska jag starta ett företag och jobba vidare med det här. Jag har fått hundratals kommentarer på sociala medier, bland annat från lärare som visar avsnittet för sina elever. Även från psykologer och kommunanställda. De är tacksamma för att de nu har ett material som inte är tvär-torrt. Det har tagit en jädra fart det här. Jag är redan den största youtubern i Sverige när det handlar om adhd. På bara ett avsnitt. Fantastiskt.

Ämnet är stort.

– Om jag bara utgår ifrån kommentarer från de som sett det första avsnittet har jag uppslag för 60-70 olika avsnitt.

Musiken blev en fristad

Arbetet som youtuber såg han till en början som en slags självterapi.

– I avsnittet berättar jag om många välkända personer med adhd som åstadkommit fantastiska saker. Från Bill Gates till Agatha Christie och så vidare. Allt handlar om att hitta ett sammanhang där man får göra det man är bra på. För min del blev musiken det sammanhanget.

Han berättar hur musiken i de tidiga tonåren blev en fristad.

– En plats där jag inte behövde tänka på världen utanför. Jag kunde vara i en kreativ ådra, den är ofta stark hos oss med adhd. I musiken kunde jag vara mig själv. Jag började spela i band när jag var 13, jag var hårt mobbad i skolan. Uppväxten var jäkligt stökig.

Senare blev musiken ett sätt för honom att hitta ett sammanhang i vuxenlivet.

– Jag hade inte varit den jag är i dag utan musiken. Genom den fick jag min röst hörd, jag kunde sjunga om saker som påverkade mig. Få andra att relatera till det jag gick igenom. Jag fick en plats i världen.

Han har slutat som sångare i Eyes Wide Open sedan några år, men musiken är fortfarande en stor del av hans liv.

– Det finns 13-åringar i dag som upplever samma sak i skolan som jag gjorde. Jag hoppas verkligen att de här avsnitten jag gör kan nå fram. För att skapa en större förståelse, både för de som har en diagnos och andra. Det finns så många förutfattade meningar om vad adhd är.

Patrik Fahlins Youtubekanal heter ”Fokus ADHD”, nästa avsnitt kommer den 4 maj.

Artikeltaggar

AdhdAgatha ChristieBill GatesBlack SabbathEyes Wide OpenFilmFöreläsningHårdrockKarlskogaKarlstadMänskligtPedagogikPsykisk ohälsaTVUndervisningYoutube

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.